U Papuy-Nové Guineje udeřilo silné zemětřesení, škody nezpůsobilo

Papuu-Novou Guineu zasáhla série zemětřesení. Největší otřesy měly sílu 7,4 stupně Richterovy škály, po nich následovaly další záchvěvy těsně pod šesti stupni. V Tichomoří kvůli tomu varovali před cunami, ta ale žádné větší škody nenapáchala, stejně jako samotné otřesy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

seismograf

seismograf | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Země se otřásla dohromady šestkrát. Epicentrum nejsilnějších otřesů bylo v pobřežních vodách u ostrova Nová Británie na východě Papuy-Nové Guineje.

Právě tuto oblast zasáhlo několik slabších zemětřesení už minulý týden. To dnešní ale bylo natolik silné, že ho pocítili i v 700 kilometrů vzdáleném hlavním městě Port Moresby, kde se lehce třásly výškové budovy a v obchodech padalo zboží z pultů.

Žádné vážnější škody ale nejsou hlášené. Na některých místech tichomořského státu pouze popraskaly zdi a byly přerušeny dodávky elektřiny.

Větší potíže nezpůsobila ani přívalová vlna, která podle varování úřadů mohla zasáhnout ostrovy v okolí asi tří set kilometrů od epicentra. U přístavního města Rabaul lidé pozorovali cunami vysokou necelý metr, informovala agentura AP.

V Papui-Nové Guineji jsou zemětřesení běžná. Země leží v oblasti zvané Ohnivý kruh, kde se setkávají tektonické desky.

Pavlína Nečásková, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme