Ujgurský novinář dostal za informování o násilnostech v Sin-ťiangu doživotí

Čínský soud poslal na doživotí za mříže ujgurského novináře. Oznámil to Světový kongres Ujgurů, podle kterého utajovaný verdikt padl už v dubnu. Memetjan Abdulla, pracující pro čínský rozhlas, zveřejnil informace o masakru v Urumči, při kterém zahynulo téměř 200 lidí. Podle verdiktu ale podněcoval k etnickým násilnostem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah čínské policie při etnických nepokojích v Urumči

Zásah čínské policie při etnických nepokojích v Urumči | Foto: Robert Mikoláš

Třiatřicetiletý novinář se provinil tím, že přeložil výzvu Světového kongresu Ujgurů sídlícího v Německu k protestům proti zabíjení v Urumči. Oficiální místa se totiž snažila za každou cenu zabránit úniku jakýchkoli informací o násilnostech mezi muslimskými Ujgury a většinovými Číňany.

Ke střetu mezi oběma etniky došlo po demonstraci ujgurských studentů požadujících vyšetření a potrestání pachatelů vraždy dvou ujgurských dělníků na jihu země. Peking ale z rozpoutání násilností obvinil představitele ujgurské opozice žijící v exilu. Od té doby bylo obžalováno na 400 osob, téměř třicet jich bylo odsouzeno k trestu smrti.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme