Ulice Hongkongu okupují žluté deštníky. Demonstranti vyhrožují zablokováním vládních budov

Demonstranti v Hongkongu stupňují tlak na čínskou vládu a vyhrožují obsazením vládních budov. Takzvaná deštníková revoluce už pokračuje necelé dva týdny. Protestující studenti věří, že se jim podaří dosáhnout svého. Tedy odstoupení šéfa Hongkongu Leung Čchun-jinga.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Hongkongu neutichají

Protesty v Hongkongu neutichají | Zdroj: Reuters

Hnutí Ocuppy Central tvrdí, že pokud do dnešního dne zmíněný lídr neodstoupí, zablokují vládní budovy. Převážně studenti už dosud zastavili běžný provoz ve velkých částech finančního centra, zavřené zůstaly obchody i banky. Nepřístupné jsou i hlavní dopravní uzly a některá turisticky oblíbená místa.

Tisíce studentů se za dozoru stovek policistů shromáždilo u kanceláře Leung Čchun-jinga. Protesty sice v noci zesílily, žádné násilnosti ale nevypukly.

Hlavním cílem protestujících je nejen odchod vůdce tamní autonomie Leung Čchun-jinga, ale hlavně následné vyhlášení demokratických voleb.

Sinoložka Olga Lomová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy nicméně říká, že zásah ze strany Pekingu v tuto chvíli ani nehrozí:

„Čínská vláda je v tuto chvíli trochu v pasti, protože na jedné straně za žádnou cenu nechce ustoupit, ale na druhou stranu pokud by si dovolila mocenský zásah, tak ji to neuvěřitelně poškodí nejen v očích mezinárodní společnosti. Přibrzdilo by to jednání s Tchaiwanem, které probíhá již několik let. Tchaiwan koketuje s myšlenkou v budoucnu uvažovat o systému jedna země, dva systémy, jako je tomu v Hongkongu.“

Americký šéf diplomacie John Kerry již vyzval Čínu ke zdrženlivosti při řešení současné situace.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme