Uzbecký prezident Karimov zemřel, tvrdí zdroje Reuters. Oficiální místa to nekomentují

Uzbecký prezident Islam Karimov je po smrti. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři diplomatické zdroje. Osmasedmdesátiletý Karimov byl hospitalizován o víkendu s krvácením do mozku. V posledních dnech se jeho stav prudce zhoršoval. Oficiální uzbecká místa zatím informaci o úmrtí prezidenta nekomentovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzbecký prezident Islam Karimov (na snímku z roku 2006)

Uzbecký prezident Islam Karimov (na snímku z roku 2006) | Zdroj: Reuters

Karimov byl v nemocnici od soboty minulého týdne. Dnes uzbecká vláda uvedla, že se jeho zdravotní stav prudce zhoršil a lékaři ho označují za kritický.

Nedlouho na to agentura Reuters přinesla zprávu o prezidentově smrti. „Ano, zemřel,“ citovala agentura svůj zdroj.

Zprávy o smrti uzbeckého prezidenta Islama Karimova nepřímo potvrzují i přípravy na pohřeb v jeho rodném Samarkandu. Podle internetových stránek místní agentury Fergana by se pohřeb měl konat už zítra.

Fergana smrt uzbeckého prezidenta oznámila v pondělí s tím, že prezident je po mozkové mrtvici ve stavu klinické smrti a životní funkce udržují přístroje.

Zatím není jasné, kdo autoritářského prezidenta, který Uzbekistánu nepřetržitě vládl od roku 1989, nahradí. Ve hře jsou příslušníci jeho rodiny, politické špičky nebo představitelé silových resortů.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme