V Bangladéši popravili vysoce postaveného člena největší islámské strany

V Bangladéši za podíl na vraždách tisíců lidí během války za nezávislost na Pákistánu v roce 1971 v sobotu popravili vysoce postaveného představitele největší islámské strany v zemi Mira Kásima Aliho. S odvoláním na ministra spravedlnosti o tom informovala agentura Reuters, podle níž by krok mohl v asijské zemi vyvolat další napětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poprava Mira Kásima Aliho by mohla zvýšit napětí v Bangladéši (ilustrační foto)

Poprava Mira Kásima Aliho by mohla zvýšit napětí v Bangladéši (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Třiašedesátiletého Mira Kásima Aliho, jednoho z hlavních sponzorů a člena nejvyššího vedení Bangladéšského islámského společenství, oběsili ve věznici na předměstí metropole Dháky.

Bangladéš viní pákistánskou armádu a její místní spolupracovníky ze smrti tří milionů lidí a ze znásilnění 200 tisíc žen. Válka v roce 1971 trvala devět měsíců a do uprchlických táborů v sousední Indii během ní uprchlo zhruba deset milionů lidí.

Letos v květnu za zločiny z války o nezávislost včetně genocidy, vraždění a mučení oběsili také předsedu islamistické strany Matiura Rahmána Nizámího. Tribunály, které soudí pachatele válečných zločinů, ustavila v roce 2010 premiérka Šajch Hasína Vadžídová. Vynesly už desítky verdiktů.

Politikovu popravu vyšly do ulic Dháky oslavit stovky lidí. „Čekali jsme na tento den dlouhých 45 let," uvedl válečný veterán Akram Husajn. „Spravedlnosti bylo učiněno za dost," dodal.

Vláda do ulic velkých bangladéšských měst vyslala posily z řad policistů a pohraničníků, aby zabránila násilnostem, které provázely předchozí popravy odsouzených politiků.

Vedení strany Bangladéšské islámské společenství vyzvalo v reakci na popravu obyvatele země, aby se v pondělí připojili k osmihodinové generální stávce. Mir Kásim Ali se podle strany stal „obětí politické msty".

Poprava Mira Kásima Aliho by podle agentury Reuters mohla zvýšit napětí v Bangladéši, kde se v poslední době odehrála řada islamistických útoků. Naposledy 1. července zabili útočníci v kavárně v hlavním městě 20 civilistů a dva policisty.

Britská Indie se v roce 1947 po odchodu Britů rozdělila na převážně hinduistickou Indii a na muslimský Pákistán. Ten tehdy tvořily Západní Pákistán, dnešní Pákistán, a Východní Pákistán, který vznikl z muslimské části Bengálska na východě Indie.

V roce 1971 se při krvavé válce odtrhl od západní části země a vznikl z něj Bangladéš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme