V centru Hanoje se čepuje české pivo, vaří se přímo ve vietnamské metropoli

V centru vietnamské metropole Hanoje si klidně můžete zajít na českou večeři nebo točené pivo. Stačí navštívit restauraci Hoa Vien. Patří jednomu z mnoha Vietnamců, kteří za minulého režimu studovali v Československu. Vietnamská a česká kultura se v Hoa Vien ale promíchaly. Na jídelním lístku tak vedle sebe najdete třeba guláš nebo smažený sýr spolu s kozím masem na víně a smaženými krevetami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České a vietnamské vlaječky v restauraci Hoa Vien

České a vietnamské vlaječky v restauraci Hoa Vien | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

Na velké terase v centru Hanoje se z reproduktorů line český folk, který ale neustále přehlušuje hluk z dopravy. Tomu, že se jedná o českou restauraci, zvenku pak nenasvědčuje vůbec nic. Uvnitř ale stojí místní u stolečků a popíjejí pivo. Nad hlavami jim visí české a vietnamské vlaječky.

Přehrát

00:00 / 00:00

I v Hanoji se točí české pivo, ve vietnamské metropoli natáčel Viktor Daněk

„Kdo je dneska v Hanoji nebo Saigonu a má rád pivo, musí znát naši restauraci,“ říká dobrou češtinou majitel restaurace Ngo Hong Chueyen.

Ten se do Československa dostal v 80. letech podobně jako tisíce dalších Vietnamců v rámci mezivládní dohody. „Vyučil jsem se na elektromotory v malé vesnici u Brna, kde se narodili bratři Mrštíkové,“ pokračuje Chueyen.

V restauraci Hoa Vien v Hanoji si můžete dát i klobásku, jíst ji ale budete hůlkami | Foto: Viktor Daněk

Žatecký chmel a český slad

Když se po sedmi letech vrátil do Vietnamu, zastesklo se mu po točeném pivu. Jediný výčep ale našel v drahé německé restauraci. „Chodil jsem tam často, ale říkal jsem si, že tohle pivo není tak dobré jako plzeňské pivo. A tak že zkusím kontaktovat plzeňský Prazdroj,“ dodává.

Pan Chuyen tak začal české pivo do Vietnamu v polovině devadesátých let dovážet, ale nezůstalo jen u toho. „Pak jsem taky jel do Česka a viděl jsem tam minipivovar. Tak jsem si říkal, proč nemáme něco podobného i ve Vietnamu,“ vzpomíná.

Už patnáct let se tak v Hoa Vien čepuje vietnamské pivo z žateckého chmele a českého sladu a kvasnic. Mezi Vietnamci je oblíbené, nepije se tu ale nezřízeně, jen z malých sklenic.

V průběhu večera se nálada uvolňuje a mikrofonu se chopili další Vietnamci, kteří dřív studovali v Československu. Vzpomínají na něj třeba i českou písničkou.

Hoa Vien a panu Chuyenovi se daří. Podobných restaurací už má ve Vietnamu pět.

V restauraci Hoa Vien si Vietnamci, kteří studovali v Československu, rádi zazpívají české písně | Foto: Viktor Daněk

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme