V Číně a na Tchaj-wanu zabíjel nejsilnější letošní tajfun. Na ostrov se žene další bouře

Tajfun Meranti na Tchaj-wanu a v Číně zabil už nejméně 11 lidí. Další statisíce obyvatel musely kvůli bouři opustit své domovy. Úřady v zasažených oblastech hlásí také velké škody na majetku. Meranti je jeden z nejsilnějších tajfunů, který za posledních téměř 70 let oblast zasáhl. Na Tchaj-wan se navíc žene další bouře. Tajfun přezdívaný Malakas ho má zasáhnout v pátek večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž v jihočínském městě Fu-čou projíždí ulicí zaplavenou po tajfunu Meranti

Muž v jihočínském městě Fu-čou projíždí ulicí zaplavenou po tajfunu Meranti | Zdroj: Reuters

Podle agentury Nová Čína je Meranti zatím nejsilnější zaznamenaná bouře v letošním roce, a to celosvětově.

Doprovázel ji vítr, který v nárazech dosahoval rychlosti až 370 kilometrů v hodině. Byl tak nejsilnější od supertajfunu Haiyan, který v roce 2013 zničil Filipíny.

Vichřice vyvracela stromy, například poblíž vojenského velitelství v okresu Ťin-men vykořenila 400 let starý fíkovník. Strhávala i sloupy elektrického vedení. Bez proudu následně zůstalo víc než 1,5 milionu domácností.

Tajfun provázely také sesuvy půdy a povodně, které v provincii Fu-ťien zničily 800 let starý dřevěný most. Obyvatelé jsou podle tamních úřadů ztrátou vzácné historické památky naprosto zdrceni.

Deště, tajfun a aktivní sopka. Ruský Dálný východ trápí rozmary počasí

Číst článek

Škody jsou i na dalších památkách napříč zasaženými oblastmi a úřady zatím hlásí na 1600 zničených domů. Na Tchaj-wanu pak například zůstává bez elektřiny na 200 tisíc domácností.

Kvůli tajfunu byly zrušeny desítky vnitrostátních i mezinárodních letů. Na řadě míst nejezdily vlaky, včetně spojů na vysokorychlostní železnici. Bouře také přiměla většinu rybářských lodí, aby se vrátily do přístavů, ani tam ale některá plavidla neunikla poškození.

Komplikovaná byla, vzhledem k popadaným stromům, i doprava po silnicích. Ve vzduchu také často poletovaly nejrůznější předměty, které sebou vítr vzal, například plechové střechy.

V oblastech východní Asie jsou v tomto ročním období tajfuny běžné. Bouře získávají na síle, když překročí teplé vody Pacifiku. Jakmile dorazí k pevnině, přinesou prudký vítr a silný déšť. Průtrže mračen navíc často způsobují i bleskové záplavy. Dvě silné bouře hned za sebou, jako je tomu teď, jsou ale spíš výjimka.

Záplavy spojené s tajfunem Meranti v Číně strhly historický most | Foto: Reuters

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme