V Číně kvůli záplavám evakuovali dalších 250 tisíc lidí

Záplavy na severu Číny už stály život 3900 lidí a na 250 tisíc dalších vyhnaly z domovů. Prudké srážky na hranici se Severní Koreou postihly desítky měst, podle úřadů jsou současné povodně druhé nejhorší za posledních 60 let. Evakuaci tisíců lidí nařídila i Jižní Korea. Materiální škody jdou do stamilionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy v čínském městě Dandong  

Záplavy v čínském městě Dandong   | Zdroj: ČTK

Hladina vody v řece Ja-lu tvořící hranici mezi Čínou a Severní Koreou je nejvyšší za posledních deset let a na mnoha místech se vylila z břehů.

V uplynulých čtyřech dnech proto muselo být evakuováno na 250 tisíc lidí, celkem pak současné záplavy v severní provincii Liao-ning postihly na půl milionu obyvatel.

Částečně je ochromeno i město Tan-tung, přes které směřuje většina dodávek zboží do KLDR, a je tak důležitým obchodním střediskem zajišťujícím spojení tohoto stalinistického státu se světem.

Ničivé záplavy hlásí i sama Severní Korea. Její vůdce Kim Čong-il už kvůli nim nařídil armádě, aby pomáhala s přepravou ohrožených lidí do bezpečí.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme