V Číně začaly rozhovory OSN o změnách klimatu

V Číně začaly další rozhovory OSN o změnách klimatu. Experti ze 190 zemí a organizací se snaží dohodnout na konkrétním snížení emisí skleníkových plynů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Dosavadní jednání uvízla na mrtvém bodě hlavně vinou postoje Spojených států, které dosud nepodepsaly ani Kjótský protokol, i rozvojovým zemím včetně Číny, Brazílie či JAR odmítajícím výrazně snížit emise skleníkových plynů:

Na tři tisíce účastníků se v Tchien-ťinu snaží najít kompromis, který by umožnil uzavření nové mezinárodní dohody o klimatu nahrazující Kjótský protokol. Jeho platnost totiž vyprší už za dva roky, spory mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi o výrazném snížení emisí skleníkových plynů však stále přetrvávají.

Jedním z klíčových témat bude vytvoření fondu na pomoc rozvojovým zemím, který by disponoval částkou až ve výši 100 miliard dolarů ročně. Vědci v této souvislosti varují, že lidstvo bojuje i s časem a poukazují na stále častější projevy změn klimatu včetně letošních devastujících povodní v Pákistánu a Číně nebo požárů v Rusku.

Rozhovory v Tchien-ťinu jsou zároveň posledními před dalším summitem OSN v Mexiku, který začíná už na konci listopadu.

Robert Mikoláš, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme