V Indii se šíří prasečí chřipka. Od začátku roku jí podlehlo na 1000 lidí

Indii ohrožuje epidemie takzvané prasečí chřipky. V zemi už na virus typu H1N1 od začátku roku zemřela skoro tisícovka lidí. V několika indických státech úřady dokonce zakázaly shromažďování, což je v tak lidnatém státě, jako je Indie, poněkud absurdní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testovací souprava pro PCR diagnostiku viru A/H1N1

Testovací souprava pro PCR diagnostiku viru A/H1N1 | Foto: Greg Sykes, ATCC

Nejvíce postiženými indickými státy jsou Rádžasthán a Gudžarát. Onemocnělo tam už 16 tisíc lidí. 926 zemřelo, jen během středy to bylo 51 lidí.

Indický ministr zdravotnictví varoval před panikou, úřady ale zakázaly větší shromáždění lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Indie se potýká s prasečí chřipkou. Mluvil o tom Jaromír Marek ze zahraniční redakce ČRo

„Lidé by se měli chránit maskou. K dispozici jich je dostatek a pro všechny zdarma. Úřady také zajistí dostatek papírových kapesníků, mýdla a vody,“ uvedl pro indickou televizi Rajkumar Beniwal z indického ministerstva zdravotnictví.

Ve státě Arunáčalpradéš šla tamní vláda dokonce tak daleko, že zakázala prodej vepřového masa.

První výskyt chřipky H1N1 byl zaznamenán v Mexiku v roce 2009. Nemoc se brzy rozšířila do celého světa.

Světová zdravotnická organizace vyhlásila celosvětovou pandemii takzvané prasečí chřipky 11. června 2009. Obavy z masového rozšíření nemoci se ale nenaplnily. Ve 214 zemích však tehdy na chřipku zemřelo 18 500 lidí.

Českou republiku epidemie v roce 2009 stála 336 milionů korun. Stát nakoupil 700 tisíc dávek vakcín za 300 milionů, využito však bylo jen asi 80 tisíc z nich. Lidé se očkovat nechtěli.

Virus chřipky A/H1N1 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo CDC Influenza Laboratory

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme