V Japonsku slaví Den úcty ke starým lidem, století dostávají stříbrný šálek saké

Den úcty ke starým vznikl v jedné vesnici ve střední části Japonska a postupně se začal šířit po celém Japonsku. V roce 1966 se z něj stal státní svátek. Ti, kdo během roku dosáhli stého roku, dostali od státu stříbrný šálek se saké. Protože stoletých lidí ale přibývá (teď už na skoro 70 tisíc), jsou dnes šálky stříbrem už jen potažené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

starý Japonec

starý Japonec | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Japonsko je známé stárnutím obyvatelstva a nízkou porodností. Zdravá strava a skvělá lékařská péče učinily z Japonců nejdéle žijící lidi, ženy mohou počítat s průměrnou délkou života 84 let a muži s 80 lety. V Japonsku je také rekordní počet stoletých lidí.

Během tohoto prodlouženého víkendu jezdí Japonci zpravidla ke svým starším příbuzným. V zemi vycházejícího slunce po roce 2000 posouvají státní svátky tak, aby pokud možno vždy vycházely na pondělí, aby díky nim lidé mohli mít prodloužený víkend.

Vždycky na pondělí proto vychází například červencový Den moře nebo lednový Den dospívání. Ne vždy to ale jde. Třeba Nový rok se z prvního ledna bude posouvat asi těžko.

Ve světě se spíš než svátky starých lidí slaví dny prarodičů. Například ve Spojených státech a v Kanadě to připadá na druhou neděli v září.

U našich sousedů se slaví den babiček, v Německu je to druhá neděle v září, v Polsku 21. ledna a o den později mají den dědečkové. A pak je i Mezinárodní den starších lidí, který připadá na 1. října.

Japonci | Foto: CC0 Public domain Fotobanka Pixabay

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme