V Japonsku vybuchla sopka Sakuradžima, leží 50 kilometrů od jaderné elektrárny

Na jihu japonského ostrova Kjúšú vybuchla sopka Sakuradžima. Leží jen 50 kilometrů od jaderné elektrárny Sendai. Tu ale od sopky odděluje mořský záliv a vysoké hory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na jihu japonského ostrova Kjúšú vybuchla sopka Sakuradžima.

Na jihu japonského ostrova Kjúšú vybuchla sopka Sakuradžima. | Zdroj: ČTK

Japonský meteorologický ústav tvrdí, že šlo o mohutnou explozi. Z vulkánu vyšlehl k obloze oheň a vznesla se mračna dýmu a sopečného prachu. Podle televize NHK výbuch vymrštil kusy horniny až dva kilometry daleko.

Na záběrech z místa byly také vidět proudy lávy, které stékaly po úpatí. Japonské úřady proto zvýšily stupeň nebezpečí na třetí nejvyšší. To znamená, že by se k hoře neměl nikdo přibližovat.

Největší nebezpečí představuje sopka Sakuradžima pro víc než půlmiliónové město Kagošima, které od vulkánu odděluje jen dvoukilometrová mořská úžina.

Výbuch sopky ale nepřichází neočekávaně, loni v srpnu vydaly japonské úřady varování před hrozící erupcí.

Sakuradžima patří k nejaktivnějším sopkám světa. Největší známý výbuch zaznamenala v roce 1914. Jeho následkem se bývalý ostrov, na kterém stojí, propojil s ostrovem Kyushu. Menší erupce ale vulkán provázely i v minulých letech.

Obavy vyvolává relativní blízkost jaderné elektrárny Sendai, která ale není v přímém dosahu sopky. Je vzdálená přibližně padesát kilometrů. Podle mluvčí společnosti, která elektrárnu provozuje, erupce její chod nijak nenarušily a elektrárna se zatím nechystá přijímat žádná zvláštní opatření.

Všechny japonské jaderné elektrárny byly ještě do loňska odstavené kvůli zemětřesení a tsunami, které v roce 2011 poškodily atomovou elektrárnu ve Fukušimě. Následky havárie se likvidují dodnes a okolí kolem komplexu zůstává uzavřené.

Vláda ale později rozhodla, že se k jaderné energetice postupně vrátí. A právě Sendai je první elektrárnou, ve které Japonsko minulý rok obnovilo provoz.

Daleko nebezpečnější než pro elektrárnu je vulkán pro 600tisícové město Kagošima, které je hoře na dohled. Dělí je ale úzký pás moře. Problémy by tedy mohly představovat hlavně případné otřesy.

Na jihu Japonska vybuchla sopka Sakuradžima | Foto: Filip Harzer

Jaderné elektrárny - Japonsko | Foto: Český rozhlas

Ondřej Himmer, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme