V KLDR se řeší otázka nástupnictví Kim Čong-ila

V Severní Koreji začíná první sjezd vládnoucí komunistické strany po 30 letech. Hlavním důvodem je otázka nástupnictví, tedy otázka kdo vystřídá v čele KLDR současného vládce Kim Čong-ila. Podle dosavadních spekulací je nástupcem nejmladší Kimův syn, Kim Čong-un.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Kim Čong-il utrpěl před dvěma lety mrtvici, dlouhé týdny se poté vůbec neukazoval na veřejnosti a dokonce se spekulovalo o tom, zda se kdy vrátí k moci. Nakonec se ale zotavil, i díky západním, například francouzským lékařům. Jeho zdravotní stav však vzbuzuje obavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nadcházejícím sjezdu komunistické strany KLDR a možném střídání garnitur mluvil na Rádiu Česko východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

I proto se v uplynulých měsících snažil zajistit maximální podporu pro nejmladšího syna, Kim Čong-una, který získal post v Národní obranné komisi, vlastně nejvlivnějším orgánu země, je nově oslovován titulem ‚vynikající soudruh‘, spolu s otcem jezdí po jednotlivých vojenských základnách i továrnách.

Historie se tedy opakuje, sám Kim Čong-il byl totiž podobně tehdejším vládcem a zakladatelem této jediné komunistické dynastie na světě, Kim Ir-senem, představen jako jeho nástupce. A to samé se dá očekávat i nyní, i když situace je dnes trochu jiná, Kim Čong-un je velmi mladý, asi sedmadvacetiletý a právě jeho věk vzbuzuje u některých starších soudruhů i generálů nelibost.

Neobvyklá cesta do Číny

Že se ale tento historický okamžik blíží, o tom může svědčit i cesta Kim Čong-ila do Číny před několika dny. Šlo o překvapivou návštěvu, navíc se této cesty údajně zúčastnil právě i Kim Čong-un. Severokorejský vůdce se totiž do země svého nejbližšího spojence letos vypravil už podruhé, což je samo o sobě mimořádné.

Opět se také sešel s čínským prezidentem Chu Ťin-taem. A nepochybně spolu jednali o ekonomické pomoci, zejména nyní, po povodních, které postihly sever KLDR. Navíc hospodářská situace země je ve velmi špatném stavu, což znesnadňuje hladké předání moci. Obchodní výměna, i díky sankcím OSN v loňském roce poklesla o 11 procent. A je jasné, že Kim Čong-il potřebuje i požehnání Pekingu a zajištění podpory pro možného příštího vládce. To, že k setkání Kima s Chu Ťin-taem došlo těsně před začátkem stranického kongresu v Pchjongjangu, svědčí o mnohém.

Jižní Korea tvrdí, že u Pchjongjangu byly rozmístěny armádní jednotky, dokonce i tanky. Stalo se tak asi kvůli vojenské přehlídce, která se má u příležitosti konání sjezdu konat.

Ostatně jeho delegáti už minulý týden vyjádřili Kim Čong-ilovi loajalitu a nyní se čeká, s jakými návrhy severokorejské vedení vystoupí. Státní propaganda mezitím přesvědčuje národ, že za existenci vděčí zakladateli, Kim Ir-senovi, který bojoval proti japonským okupantům v 1. polovině 20.století.

Nástup mladé generace?

Propaganda zároveň naznačuje předání moci mladé generaci, kterou představuje právě nejmladší syn současného diktátora, Kim Čong-un. Den jeho narozenin v lednu se nově slaví jako státní svátek.

Kim Čong-un je třetím, nejmladším Kimovým synem, kterého ale zahaluje řada tajemství. Nikdo totiž ani neví, jak ve skutečnosti vypadá. Známá je vlastně jen jeho fotografie z doby, kdy mu bylo 11 let. Do roku 1998 údajně pod pseudonymem studoval na škole ve švýcarském Bernu, mluví několika jazyky, anglicky a částečně i francouzsky a německy. Favoritem na nástupnictví se ovšem stal až poté, co nejstarší syn Kim Čong-ila upadl v nemilost, když v roce 2001 cestoval do Japonska na falešný pas a byl zadržen a poté se raději přestěhoval i s rodinou do Macaa.

Spekuluje se také, že v případě předčasného úmrtí současného vůdce by Kim Čong-unovi mohl pomáhat jeho mocný strýc, Čchang Sung-tchek.

„Nejde jen o osobu Kim Čong-una. Viděl bych to šířeji, jako otázku změny garnitur v KLDR. Možná i změnu v rámci totalitárního systému. Už dlouho si pochopitelně Severokorejci uvědomují, že je režim disfunkční,“ domnívá se koreanista Petr Bláha.

Sjezd, který dnes začíná, má trvat do 7.září.

Robert Mikoláš, Lucie Maňourová, Kateřina Procházková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme