V KLDR se třásla země. Režim provedl pátou jadernou zkoušku, dosud nejsilnější

Severní Korea oznámila, že v pátek provedla svůj pátý jaderný test a potvrdila tak informace zahraničních vlád. Podle agentury AP státní televize KLDR uvedla, že armáda uskutečnila úspěšný pokusný výbuch jaderné hlavice, který byl odpovědí na nepřátelské postoje Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Zdroj: Reuters

„Naši atomoví vědci provedli pokusný výbuch nově vyrobené jaderné hlavice na místě jaderných zkoušek na severu země," oznámil podle agentury AFP moderátor státní televize.

Americký prezident Barack Obama už kvůli severokorejské jaderné zkoušce hovořil s představiteli Jižní Koreje a Japonska. Kvůli testu se podle Soulu sejde Rada bezpečnosti OSN.

Podle zahraničních expertů jde o dosud nejsilnější jadernou zkoušku, která dosáhla téměř dvojnásobku intenzity zatím posledního pokusu z letošního ledna.

Podle americké geologické služby USGS měl otřes sílu 5,3 stupně Richterovy škály. Jihokorejská armáda už dříve uvedla, že šlo pravděpodobně o jaderný test. Množství energie uvolněné při výbuchu odpovídalo podle agentury Jonhap přibližně deseti kilotunám, zatímco při dosud poslední lednové zkoušce hovořil Soul o šesti.

KLDR odpálila tři další balistické rakety. Směřovaly do Japonského moře

Číst článek

Podle amerického analytika osloveného agenturou Reuters odpovídala s ohledem na oznámenou sílu otřesu energie uvolněná při předpokládané explozi dokonce 20 až 30 kilotunám.

Jihokorejský prezidentský úřad svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu. Soul uvedl, že hodlá kvůli zkoušce tlačit na zpřísnění mezinárodních sankcí proti svému severnímu sousedovi.

O zřejmém jaderném testu v severovýchodní části Korejského poloostrova hovoří rovněž úřad japonského premiéra Šinza Abeho, který pověřil příslušné ministry bedlivým sledováním dalšího vývoje a analýzou informací.

Také čínský úřad mapující zemětřesení přiřkl otřesy v KLDR zřejmému výbuchu. Seismická aktivita byla naměřena v 8.30 místního času (ve 2.30 SELČ) a došlo k ní na povrchu země.

Severní Korea letos stupňovala frekvenci zkoušek svých raket středního a delšího doletu schopných nést jaderné hlavice. Pchjongjang opakovaně slovně hrozil Soulu a Washingtonu odvetou za jejich společné vojenské akce na poloostrově a za sankce proti režimu.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un opakovaně tvrdil, že se země připravuje na další jaderný test.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme