Novozélandské hory jsme podcenili, přiznala Češka. Partner po pádu zemřel, k chatě se dva dny brodila sněhem

Novozélandští záchranáři našli tělo českého turisty, který zemřel v tamních horách. Totožnost potvrdila jeho partnerka, se kterou se koncem července na výpravu do hor vydal. Žena pak po jeho tragické smrti čekala měsíc na záchranu v opuštěné horské chatě. Dnes na tiskové konferenci popsala, co se páru při horské výpravě stalo a poděkovala za svou záchranu. Někteří odborníci ale její verzi zpochybňují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká turistka Pavlína Pížová, která měsíc po tragické smrti partnera čekala na záchranu v opuštěné horské chatě v novozélandských horách, na tiskové konferenci v Queenstownu

Česká turistka Pavlína Pížová, která měsíc po tragické smrti partnera čekala na záchranu v opuštěné horské chatě v novozélandských horách, na tiskové konferenci v Queenstownu | Zdroj: ČTK

Viditelně zdrcená a pobledlá žena pomalu předčítala v angličtině, co se páru v horách na jihu Nového Zélandu na stezce Routeburn Track přihodilo. Uvedla, že oba udělali řadu chyb, podcenili podmínky, které v novozélandských horách v zimě panují.

Jednu noc spali venku v mlze a hustém sněžení. Pak se snažili dostat k horské chatě a po cestě její partner upadl a později zemřel. Ona se pak dál brodila sama sněhem, který jí dosahoval do úrovně pasu, a zakrýval turistické značky. Až po dvou nocích prý došla k opuštěné chatě, která byla na zimu uzavřená a do které se dostala rozbitým oknem Tam pak čekala zesláblá měsíc na záchranu.

Žena, která se při své řeči několikrát málem rozbrečela, ocenila práci záchranářů, policie i české konzulky na Novém Zélandu Vlaďky Kennett. Ta řekla, že česká turistka je podle ní velmi silná žena, která udělala maximum pro svou záchranu.

„Zůstala s ním první noc, nejdřív ho nechtěla opustit a navíc nemohla kvůli počasí odejít. I druhou noc přečkala venku, protože kvůli vánici nenašla cestu. Myslím, že je to silná žena. V těžkých podmínkách a v mrazu se pokusila udělat vše pro to, aby přežila,“ popsala Vlaďka Kennett, co zachráněná žena prožívala po nehodě.

Češka zachráněná po měsíci v novozélandských horách s partnerem, který tragicky zahynul | Foto: Novozélandká policie

Později se ženě podařilo odejít na horskou chatu. V oblasti není mobilní signál, a tak nemohla nikomu zavolat. Záchranáři ji objevili po měsíci díky písmenu H, které nakreslila do sněhu.

Po těle muže pátrala policie už ve čtvrtek, kvůli tmě ale musela akci přerušit. Dnes byl nalezen a pozůstatky oficiálně identifikovala jeho partnerka. „Byla ověřena totožnost oběti přímo pozůstalou, takže můžu potvrdit, že se jedná o pohřešovanou osobu,“ uvedla konzulka.

Policejní inspektor Olaf Jensen, řekl, že jsou rádi, že tělo objevili a dodal, že teď pokračuje vyšetřování. Zajímá je hlavně to, jestli se všechno odehrálo tak, jak žena uvádí.

Někteří průvodci, kteří oblast znají, totiž poukazují na to, že verze ženy je velmi nepravděpodobná. Divné jim přijde hlavně to, že by za celou dobu do chaty kde byla, nikdo nepřišel. Nicméně připouštějí, že i to je v zimním období možné. Trasa Routeburn Track je oficiálně na zimu uzavřená, zkušenější turisté ale po ní i v chladných měsících chodí.

Cestu do hor nikomu nenahlásili

Policie také vysvětlila, proč záchranáři ženu objevili v horské chatě až po měsíci. Dvojice totiž nikomu nenahlásila, že jde do hor a nikdo je tedy nehledal.

Žena se sice údajně pokoušela z chaty odejít. Podle svých slov ale byla vyčerpaná a měla zmrzlé nohy. Na cestu se prý vydala několikrát, pokaždé ji ale odradilo špatné počasí a její zdravotní stav.

Záchranáři ji začali hledat až poté, co příbuzní, kteří o dvojici neměli už několik týdnů zprávy, kontaktovali český konzulát, který zalarmoval úřady. Do Česka by se zachráněná žena měla podle konzulky vrátit příští týden.

Na Novém Zélandu patrně nalezeno tělo partnera zachráněné Češky | Foto: Český rozhlas

ČRo, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme