V Singapuru zemřel Lee Kuan Yew, symbol tamního hospodářského zázraku

V 91 letech zemřel po vážných zdravotních problémech zakladatel Singapuru Lee Kuan Yew. Ostrovní zemi se strategickým přístavem dovedl nejdřív k nezávislosti na Velké Británii. Podařilo se mu to ve svazku s Malajsií. Po rozpadu této federace byl víc než 30 let premiérem už samostatného a ekonomicky velmi úspěšného městského státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý singapurský premiér Lee Kuan Yew (archivní foto ze září 2011)

Bývalý singapurský premiér Lee Kuan Yew (archivní foto ze září 2011) | Zdroj: Reuters

Smrt ikonického státníka oznámil v televizním prohlášení úřad současného premiéra Lee Hsien Loong, který je synem Lee Kuan Yewa.

Právě jemu jsou přisuzovány největší zásluhy za singapurský hospodářský zázrak. Pětimilionový státeček je dnes globální finanční i obchodní metropolí a místem všeobecného blahobytu.

Singapur (Lví město)
- městský stát v jihovýchodní Asii,
- založen v roce 1819,
- v roce 1867 se stává britskou kolonií,
- v srpnu 1965 vyhlášena nezávislost,
- 5,5 milionů obyvatel,
- hlavou státu prezident,
- zákonodárná moc v rukou parlamentu (má 81 členů),
- patří mezi nevyspělejší ekonomiky světa.

Vděk zesnulému politikovi za tyto úspěchy je zřejmý ze zármutku řadových obyvatel Singapuru.

Lee Kuan Yew překonal etnické konflikty mezi Malajci a Číňany, singapurskou společnost vedl ke vzdělání, podnikavosti i jednotné komunikaci v angličtině.

Z efektivního a zároveň autoritářského stylu Leeovy vlády se stal vzor úspěšné asijské alternativy k liberální demokracii. Sám Lee Kuan Yew k tomu poznamenal, že Singapuru se bez tvrdosti vládnout nedá.

Letos 50 let nezávislý

Letos uplyne padesát let od vzniku Singapuru jako parlamentní republiky. S budoucností maličké země to přitom nevypadalo příliš růžově. Neměla žádné zdroje, v novém státu převažovali malajští, čínští a indičtí dělníci a stejně tak vztahy se sousedy - s Malajsií a Indonésií - nebyly nijak vřelé. Přesto se Singapur stal významným světovým finančním centrem, kde je prý radost žít.

A to všechno díky charismatickému vůdci, který pocházel z rodiny čínských imigrantů a stal se premiérem už v roce 1959, tedy ještě v době, kdy Singapur byl britskou kolonií a úřad předsedy vlády vykonával přes třicet let, když rezignoval v roce 1990.

Úspěchy Singapuru je třeba hledat ve skvělé a takticky vedené zahraniční politice. Hlavním spojencem Singapuru se staly Spojené státy, přesto tím netrpěly vztahy s Čínou. Odstup si držel od dalších mocností v regionu - Sovětského svazu a Japonska.

Lee Kuan Yew tak měl volné ruce k vybudování prosperující země, jak sám v jednom z rozhovorů přiznal:

"Snažím se ve třetím světě vytvořit oázu prvního světa, tedy vyspělou kapitalistickou zemi. Nenásleduji žádný vzor, ať už jde o demokracii a podobně. Mým principem je vytváření stabilní a mírumilovné společnosti.“

Yew vždy kladl důraz na úspěch kolektivu na úkor jedince. Ostatně vždy prosazoval takzvané asijské hodnoty narozdíl od liberální demokracie. I proto byl ze zahraničí často kritizován, ozývaly se hlasy, že jedná nedemokraticky.

Dnes má však Singapur vysoký Index lidského rozvoje, v tomto žebříčku je 19. na světě. Výzkum od The Economist Inteligence Unit pak dokonce označil Singapur jako zemi s vůbec nejvyšší kvalitou života na planetě.

To ale dokázal i díky velmi přísným pokutám prakticky za cokoli. Singapur je ve světě proslulý vysokými pokutami za odhozené odpadky i žvýkačky. Takovýto prohřešek v přepočtu vyjde na 18,5 tisíce korun a k tomu navíc i veřejně prospěšné práce.

Singapur je proslulý i tvrdým bojem proti korupci, čímž je v Asii také světlou výjimkou. A za všemi těmito omezeními, díky kterým je dnes Singapur čistým a bezpečným městem, stál zesnulý expremiér Yew, který je zaváděl už v 60. letech 20. století.

Robert Mikoláš, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme