Záchranáři v Nepálu vytáhli z trosek i týden po zemětřesení živé lidi

I týden po ničivém zemětřesení v Nepálu nacházejí záchranáři v troskách živé lidi. O třech zachráněných dnes informovala agentura DPA s odvoláním na nepálské úřady. Podle agentury AFP byl na jiném místě země v sobotu zachráněn stařec, kterému prý je přes 100 let. Jinak však záchranáři vytahují z trosek převážně mrtvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesením zničená vesnice v nepálském okresu Sindhúpalčok

Zemětřesením zničená vesnice v nepálském okresu Sindhúpalčok | Zdroj: Reuters

Tři lidé byli v sutinách domu v malé vesnici severovýchodně od Káthmándú uvěznění od minulé soboty. Teď jsou v péči lékařů.

Kdy přesně je záchranáři našli, zatím není zcela jasné. Agentura AP totiž s odvoláním na jiný zdroj uvedla, že přeživší nevyprostili ze sutin dnes, ale blíže neupřesněný den tohoto týdne.

Nepálská policie dnes podle AFP upozornila na další velmi nenadálou záchranu. Z trosek svého domu byl v sobotu vyproštěn stařec, jehož věk úřady určily na 101 let. Muž z okresu Nuvakot, vzdáleného 80 kilometrů severozápadně od hlavního města, byl zraněn pouze lehce a vrtulník jej přepravil do nemocnice.

Většina českých turistů odletí zítra z Nepálu. Část se zapojí do záchranných prací

Číst článek

Vzdor těmto povzbudivým příběhům nacházejí záchranáři v Nepálu hlavně mrtvé. Počet potvrzených obětí zemětřesení už přesáhl 7000 a podle nepálských úřadů bude dál růst.

Záchranářům se například stále nepodařilo vyprostit ty, které smetla lavina v oblíbené turistické oblasti Langtang – z povrchu země tam zmizela celá vesnice. Nepálské úřady pohřešují stovky lidí včetně turistů.

Lidé, kteří přírodní pohromu přežili, jsou často odkázaní na pomoc druhých. Dva miliony lidí budou podle OSN závislé na humanitární pomoci ještě nejméně tři měsíce.

Zemětřesení v Nepálu má už více než 7000 obětí. V Káthmándú schází voda

Číst článek

Nepálec ze zemětřesením postiženého okresu Sindhúpalčok sleduje přistání armádního vrtulníku s pomocí | Foto: Reuters

ČTK, kov, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme