Zachraňte africké obry, chrání čínský basketbalista Jao Ming nosorožce a slony

Jao Ming bojuje s pytláky i s předsudky. Čínská basketbalová hvězda se totiž stala tváří kampaně proti zabíjení slonů a nosorožců. Jejich kly a rohy míří většinou právě do Číny a kvůli tomu pytláci vybíjejí tisíce těchto vzácných zvířat, která jsou na pokraji vyhynutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pytláci zabijí kvůli rohům až 3 nosorožce každý den

Pytláci zabijí kvůli rohům až 3 nosorožce každý den | Zdroj: Reuters

Jao Ming se v uplynulých měsících vydal do Afriky, aby se osobně přesvědčil o hrozbě, jakou pytláci představují. Záběry z jeho cest po rezervacích, kdy například pohled na tohoto 229 centimetrů vysokého obra spolu s malým slůnětem vyvolává u diváků silné emoce, jsou součástí videa určeného především Číňanům.

Právě obyvatelé Číny totiž nejvíce nakupují slonovinu i rohy nosorožců, které stále považují za všelék. Kvůli vysoké poptávce se také cena na černém trhu vyšplhala do neuvěřitelných výšin a za kilo se platí přepočtu jeden a čtvrt milionu korun.

I proto se Jao Ming na své spoluočany obrací s jasnou výzvou: „Když zastavíme nákup klů a rohů, přispějeme k zastavení zabíjení vzácných zvířat,“ říká Jao Ming v klipu Animal Planet nazvaném „Zachraňte africké obry". Pytláci totiž jen vloni zastřelili 33 tisíc slonů, denně pak zabijí až tři nosorožce.

Bývalý basketbalista má nejlepší předpoklady Číňany přesvědčit. V rodné zemi je tento někdejší hráč americké NBA doslova modlou a reklamy s ním jsou na každém kroku. Jeho popularitu také chtějí ochránci zvířat využít.

Zachraňoval už i žraloky

Už před lety vystoupil Ming proti lovu žraloků a uřezávání jejich ploutví, které Číňané považují za velkou, ale také velmi drahou lahůdku. Původně sice výzva slavného basketbalisty narazila u čínských rybářů, nakonec se však díky pokračující kampani podařilo poptávku po žraločích ploutvích snížit.

O podobnou osvětu jako v případě žraločích ploutví se tedy nyní pokouší i co se týče nosorožčích rohů, které se mimochodem pašovali z Afriky i na palubě čínského vládního letadla, a stejně tak i slonoviny. Čína je totiž největším odběratelem sloních klů na světě.

Pokud by čínský trh se slonovinou zmizel, byl by to obří krok k záchraně slonů. Jao Ming tak pokračuje ve šlépějích jiného slavného Číňana, resp. obyvatele Hongkongu, hrdiny akčních filmů Jackieho Chana, který v minulosti bojoval za záchranu tygrů.

Robert Mikoláš, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme