Žádný další dalajláma už nemusí být, prohlásil nejvyšší tibetský duchovní

Podle dalajlámy už není potřeba, aby měl nástupce. Nejvyšší tibetský duchovní to uvedl v rozhovoru pro německé noviny. Dalajláma utekl z Tibetu do Indie po neúspěšném protičínském povstání v roce 1959 a v exilu žije dodnes. Peking ho celá desetiletí také označuje za separatistu a nepřítele vládnoucí komunistické strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jeho Svatost dalajlama

jeho Svatost dalajlama | Foto: Tomáš Adamec

Současný dalajláma se domnívá, že by měl být posledním. Jak dále v rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag uvedl, Tibeťané měli dalajlámu téměř pět století, současný 14. dalajláma je ale velmi populární, a s ním by proto tato téměř pětisetletá tradice měla také skončit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější rozhovor tibetského dalajlámy pro německý tisk přiblížil Robert Mikoláš

Dalajláma býval i politickým vůdcem Tibeťanů už od roku 1642, před třemi lety v květnu se této pozice ale současný nejvyšší tibetský duchovní vzdal. Přesto však i poté zůstal nejrespektovanější osobou, a to jak v samotném Tibetu, tak i v exilu.

14. dalajláma se v nedávné minulosti už několikrát vyjádřil k osobě svého možného nástupce, tedy k reinkarnaci. Dokonce řekl, že by ho mohl vybrat ještě za svého života, což je také proti tradicím.

Nástupce by mohl vybrat Peking

Dalajláma dobře ví, že po jeho smrti by Číňané sami rozhodli o jeho nástupci, dokonce vydali zákon, který jasně říká, že pouze komunistické vedení rozhodne o tom, kdo bude reinkarnován.

A kdyby si ho vybrali i sami Tibeťané, tak by mohla existovat možnost dvou dalajlámů. I proto mnozí budhisté i stoupenci Tibetu doufají, že současný 79letý dalajláma bude ještě dlouho žít.

Dalajláma v Dharamsale | Foto: Jaromír Marek

On sám také nyní prohlásil, že podle doktorů se může dožít stovky. Sní prý ale o tom, že zemře ve 113 letech.

Stále se uvažuje o tom, zda je šance, že by se 14. dalajláma vrátil do rodné země, do Tibetu. Na tuto otázku už dalajláma odpovídal několikrát.

"Tibeťané mě žádají, abych se vrátil, přejí si to," řekl dalajláma v jednom z interview.

Na druhé straně ale prý mnoho lidí, politicky aktivnějších, vzdělanějších, mu vzkazují, aby to nedělal, že by tam žil jako ve vězení. Jinými slovy že může lépe prosazovat zájmy Tibeťanů v zahraničí, ve svobodné zemi.

Nyní, v nejnovějším rozhovoru v Německu dokonce dalajláma řekl, že si je návratem do rodné země jistý. Jinými slovy, že mu to Peking umožní.

Čína se podle něho nemůže déle izolovat, naopak prý musí následovat globální trendy směrem k demokratické společnosti, na rozdíl od Ruska. Vladimira Putina totiž označil za příliš egocentrického vůdce hledajícího izolaci.

Lhasa-palác Potala | Foto: Jiří Hubička

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme