Zaorálek: V oblasti postižené sněhovými bouřemi může být 10 až 15 Čechů

V Nepálu nedaleko osmitisícovky Annapurny zahynulo ve sněhových bouřích a lavinách nejmíň 29 lidí. Zástupci české ambasády v Indii připouštějí, že se zatím nepodařilo kontaktovat zhruba třicítku Čechů, kteří mají v současné chvíli pobývat právě v Nepálu. Někteří z nich přitom byli právě v oblasti, kterou tento týden zasáhly sněhové vánice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové záchranného týmu odnášejí oběti laviny v nepálských Himalájích

Členové záchranného týmu odnášejí oběti laviny v nepálských Himalájích | Zdroj: ČTK

„U některých víme, že jsou někde v okolí Annapurny, vlastně v oblasti, kde došlo k neštěstí. Ale není potvrzeno, že by tam byli nalezeni záchrannými týmy,“ řekl ráno Českému rozhlasu velvyslanec v Indii Miloslav Stašek.

Celkově se v Nepálu pohybuje podle údajů ambasády kolem 70 českých občanů, z toho čtyřicet jich má být v pořádku, dalších třicet se zatím nepodařilo kontaktovat. Ministerstvo zahraničí se s nimi snaží spojit, ale situaci komplikuje počasí i chybějící telefonní signál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po pádu laviny v Himálaji se pohřešuje třicet Čechů. O tématu mluvli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a horolezec Radek Jaroš

„Je tam stále asi 33 českých občanů, se kterými nemáme kontakt. Máme zřízené speciální telefonní linky na ministerstvu i v Nepálu. Snažíme se získávat informace od rodinných příslušníků a přímo v místě oslovujeme například hotely nebo i soukromá místa, protože někteří bydlí u rodin,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zopakoval, že ne všichni se musí nacházet v postižené oblasti. „Víme jen, že jsou v Nepálu. Jen velmi nepřesně a velmi zhruba mohli říci, že nějakých 10 nebo 15 z nich by se mohlo nacházet v této lokaci. Ale je to velmi nejistý odhad a doufám, že tam nebude nikdo,“ dodal.

Nepálský premiér zatím nařídil ustavit speciální výbor pro koordinaci záchranných prací. Místní úřady byly totiž dosud podle kritiků málo aktivní.

Ministerstvo zahraničí zřídilo pro příbuzné turistů v Nepálu krizovou nonstop telefonní linku na čísle +91 99 10 999 460.

„Nepálská záchranná služba, pokud vím, používá na záchranu vrtulníky, a povolali i armádu. Takže z našeho pohledu se tam děje dost věcí na to, aby se našli lidé, kteří by v těch místech ještě mohli být. My jsme ve spojení s krizovým štábem v Nepálu a snažíme se s nimi spolupracovat,“ uvedl ministr Zaorálek.

Extrémní počasí vyvolal v Nepálu cyklón Hudhud, který udeřil o víkendu v Indii a zasáhl i oblast Annapurny. Právě oblast kolem Annapurny a údolí Mustang je hodně turisticky oblíbená. Třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy.

„Po treku k Everestu je to druhý nejnavštěvovanější trek v Nepálu a v Himálaji,“ říká horolezec Radek Jaroš.

Trasu kolem Annapurny podle něj laviny často nezasahují. „Aby to zasáhlo trekařské skupiny, je to spíš výjimka. Ale jinak oblast Annapurny, tedy samotná hora, je lavinami neslavně proslulá a strašně nebezpečná. Ale to mluvím o lezení na osmitisícovku, a ne o turistickém okruhu,“ upozorňuje Jaroš.

Ondřej Himmer, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme