Zavalení Češi v Himálaji jsou v bezpečí, záchranáři pokračují v pátracích akcích

Skupina Čechů, které odřízla tento týden v Himálaji lavina, je v bezpečí. Tamním záchranářům se podařilo je pomocí vrtulníků evakuovat. Všichni jsou podle informací Radiožurnálu v pořádku a nevylučují, že budou ve výpravě pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lavinové neštěstí v Himaláji nepřežilo už přes 30 lidí

Lavinové neštěstí v Himaláji nepřežilo už přes 30 lidí | Zdroj: ČTK

Sedmičlenná česká skupina měla původně podle mluvčího pojišťovny ERV Vlastimila Divokého doletět dvěma vrtulníky do Káthmándú, nakonec jsou v jiném městě.

„Vedoucí výpravy i na základě zdravotního stavu všech členů se nakonec domluvil, že je odvezeme do města Pokhara, třetího největšího města Nepálu, a tam budou odpočívat v hotelu, protože jsou hlavně vysílení. Ale jinak po zdravotní stránce tam nějaký problém není,“ řekl Divoký Českému rozhlasu.

Při sněhové bouři v Nepálu zemřelo minimálně 39 lidí, obětí zřejmě bude ještě přibývat. České úřady se stále snaží kontaktovat další turisty, kteří do oblasti cestovali, a teď není jasné, kde přesně jsou. Je jich okolo padesátky.

Ministerstvo zahraničí zřídilo pro příbuzné turistů v Nepálu krizovou nonstop telefonní linku na čísle +91 99 10 999 460.

„Díky tomu, že ty laviny spadly na několika místech, dá se jenom těžce odhadovat, kolik lidí v ten daný okamžik mohlo v lokalitě být,“ říká český velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek.

Podle velvyslance Staška se už téměř tři stovky turistů z celého světa podle podařilo evakuovat. Řada z nich má ale těžké omrzliny. Hrozí jim proto amputace končetin.

Některé skupiny si také stěžují, že je jejich najmutí horští průvodci během sněhové bouře opustili. Stovky turistů zastihl sníh a laviny nepřipravené.

Právě v tomto ročním období totiž bývá v oblasti nejpříznivější počasí a do Nepálu proto přijíždějí tisíce návštěvníků z celého světa.

Pavlína Nečásková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme