Zeman se v Pekingu sešel s Putinem. Jednali o Islámském státu i obchodu

Prezident Miloš Zeman v pekingském vládním komplexu jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Zeman vyzval Rusko, aby se připojilo k mezinárodnímu úsilí o zastavení teroristických akcí Islámského státu. Putin vyjádřil naději ve zlepšení rusko-české obchodní výměny poznamenané sankcemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman jednal v Pekingu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Miloš Zeman jednal v Pekingu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Miloš Zeman požádal Putina, aby Rusko podpořilo rezoluci OSN o společném a koordinovaném postupu proti organizaci Islámský stát. Jako příklad uvedl společný boj proti somálským pirátům. Zeman by chtěl odstřihnout radikály od finančních zdrojů.

Protiteroristické síly by se podle něj neměly zaměřit na okupaci území, ale mířit na výcvikové tábory extremistů a na jejich pohlaváry.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oslavách konce 2. sv. války v Číně a setkání Zemana s Putinem mluvili zvláštní zpravodaj ČRo v Pekingu Jaromír Marek a zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

Zeman, který hovořil rusky, poznamenal, že o této otázce hodlá mluvit v projevu na nadcházející schůzi Valného shromáždění OSN v New Yorku. Tam má v plánu promluvit i Putin.

Putin vyjádřil politování nad současným ochlazením vztahů obou zemí s tím, že v minulosti bývaly česko-ruské vztahy lepší. Řekl, že doufá, že jde jen o dočasný stav.

Existující problémy je prý třeba řešit „spojeným úsilím, aniž bychom se od sebe vzájemně odvraceli a rozcházeli se,“ uvedl Putin. Miloš Zeman s tím souhlasil.

Ruský prezident ocenil Zemanův postoj k hodnocení válečné minulosti. "Vysoce oceňujeme vaše stanovisko ohledně objektivního hodnocení nedávných dějin, období války," řekl šéf Kremlu.

Dalším tématem jednání byly ekonomické otázky. Objem vzájemného obchodu se snižuje. V důsledku západních sankcí loni poklesl o 11 procent na deset miliard dolarů, v prvním letošním pololetí se ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 snížil o dalších víc než 40 procent.

Putin dnes při zahájení jednání se Zemanem nicméně vyjádřil přesvědčení, že jde o dočasný stav a objem obchodní výměny mezi oběma státy se podaří obnovit.

Druhé setkání v roce

Ještě předtím oba prezidenti přihlíželi monstrózní vojenské přehlídce. Tou Čína oslavila 70 let od konce II. světové války v Asii.

Ceremonii zahájilo 70 salv z děl na znamení 70 let od konce války, vztyčení vlajky a čínská hymna.

Jako první před diváky projeli na vozech veteráni druhé světové války. Následovala přehlídka jednotek ze 17 spřátelených zemí, včetně Ruska, Běloruska, Kuby, Srbska nebo Egypta.

Prezident Si Ťin-pching při té příležitosti oznámil, že Čína sníží velikost své armády o 300 tisíc vojáků.

Vojenské parády se prezident Miloš Zeman zúčastnil jako jediná hlava státu Evropské unie. Na náměstí Nebeského klidu nedorazil žádný vrcholný představitel EU nebo Spojených států.

Zeman se s Putinem letos setkává už podruhé, obě schůzky se přitom uskutečnily při příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války. V květnu český prezident s Putinem jednal v Moskvě.

ČTK, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme