Zemětřesení s epicentrem v Nepálu zabíjelo i v Tibetu a Indii. Tisíce lidí jsou evakuovány

Zemětřesení v Himálaji zabíjelo nejen v Nepálu, ale také v Indii a Tibetu. Tamní úřady také evakuovaly tisíce osob, celkem pak přírodní katastrofa zasáhla 200 tisíc obyvatel Tibetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zeměřesení v Tibetu

Následky zeměřesení v Tibetu | Zdroj: Reuters

Oblasti v blízkosti hranice s Nepálem stále ohrožují velmi silné otřesy, stejně jako v Nepálu. Problémem je i těžko přístupný terén, kdy se záchranáři musí doslova prodírat horskými průsmyky, kde dochází k sesuvům půdy. Když se začne znovu otřásat zem, nemají se prakticky kde schovat.

Situace v Tibetu ale není tak hrozivá jako v Nepálu. Přesto čínští vojáci a pohraničníci už od soboty dostali do bezpečí nejméně 20 tisíc obyvatel postižených okresů.

Čísla sbírkových účtů:
Namasté Nepál: 129929929/0600, variabilní symbol 1234
Člověk v tísni SOS Nepál: 54333345/0300
Český červený kříž: 333999/2700, variabilní symbol 1504
ADRA: 66888866/0300, variabilní symbol 380
ADRA také spustila DMS ve tvaru DMS ADRA, kterou je možné zasílat na číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 korun)
Charita ČR podpoří partnerskou Caritas Nepal z prostředků veřejné sbírky. Číslo účtu: 55660022/0800, variabilní symbol 107. Pomoci můžete rovněž zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777. (Cena DMS je 30 Kč. Charita ČR obdrží 28,50 Kč.)

Záchranné práce ovšem nadále ztěžuje špatné počasí. V Tibetu má celý den sněžit, v nižších polohách pak vydatně pršet.

Dramatické chvíle zažily i desítky horolezců pod nejvyšší horou světa Mt. Everestem, a to nejen na nepálské, ale i na tibetské straně.

Na Čomolongmě, jak Tibeťané nejvyšší horu světa nazývají, jich bylo více než 400. Podle posledních zpráv by naprostá většina z nich měla být v pořádku.

Čínská agentura Sin-chua citovala jednoho z horolezců, který říká, že se v době zemětřesení doslova skutáleli z výšky sedmi tisíc metrů do úkrytu o 500 metrů níže.

Šťastně nakonec dopadlo pátrání po čtyřiadvaceti Tchajwancích, kteří na Mt. Everestu byli s čínskými kolegy a více než dva dny o nich nikdo neměl žádné zprávy.

Evakuace ale pokračuje i na nepálské straně Mt. Everestu, odkud horolezce prakticky bez přestání odvážejí do bezpečí tři helikoptéry. Nepálské úřady pak zvažují ukončení letošní horolezecké sezóny, definitivní rozhodnutí však ještě nepadlo.

Českým úřadům se nedaří kontaktovat 19 Čechů v Nepálu. Obětí je přes 3600

Číst článek

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme