Zemětřesení v Nepálu má už více než 7000 obětí. V Káthmándú schází voda

Počet obětí ničivého zemětřesení v Nepálu přesáhl hranici 7000. Úřady zároveň vyloučily, že by v troskách mohl ještě někdo přežít. Týden po přírodní katastrofě se navíc hlavní město Káthmándú potýká s nedostatkem vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepálské hlavní město Káthmándú se potýká s nedostatkem vody

Nepálské hlavní město Káthmándú se potýká s nedostatkem vody | Zdroj: Reuters

„Tady v Káthmándú byl problém s vodou už před zemětřesením. Takže teď je to všechno ještě mnohem horší,“ říká jedna z humanitárních pracovnic, které v hlavním městě pomáhají.

Od soboty působí ve městě Melamchi nedaleko Káthmándú český traumatým. V polní ambulanci ordinují dva lékaři, kterým pomáhají dvě zdravotní sestry. Na místě je také tlumočník a dva hasiči, kteří zajišťují zázemí.

Zdravotníci už ošetřili desítky pacientů. Většinou se zaměřují na lehčí zranění. Přijali ale třeba i ženu se zlomenou páteří nebo mladíka s amputovaným prstem.

Nepálské úřady vyzývají dárce, aby do země zaslali zejména stany, plachty a nejzákladnější zásoby potravin. Některá pomoc, která už do země dorazila, se prý příliš použít nedá.

OSN mezitím vyzvala Nepál, aby uvolnil celní kontroly. Ty totiž zdržují humanitární pomoc, na kterou stále čeká mnoho obyvatel Nepálu.

Nepálské hlavní město Káthmándú se potýká s nedostatkem vody | Foto: Reuters

Petra Nováková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme