Změny ve vedení KLDR se nekonají. Kim Čong-il je nemocný

Sjezd severokorejské Strany práce se kvůli zdravotnímu stavu Kim Čong-ila odkládá. Největší setkání vládnoucích komunistů po třiceti letech mělo rozhodovat o změnách na nejvyšších postech a především o nástupci současného diktátora, kterým se má stát jeho nejmladší syn Kim Čong-un.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Dlouho se mluvilo o tom, že svého nástupce představí Kim Čong-il až v roce 2012, kdy se budou konat oslavy 100. narození zakladatele KLDR, Kim Ir-sena. Chatrné zdraví však tyto plány mění a severokorejský diktátor usiluje o zajištění maximální podpory pro nejmladšího syna, který se podle jihokorejských médií účastnil i jednání Kim Čong-ila s čínským prezidentem Chu Ťin-taem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Očekávané změny ve vedení KLDR sleduje východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Jde tedy o to, aby už nyní Kim Čong-un zastával vysokou funkci v armádě i ve vládnoucí straně, aby měl kolem sebe nejvěrnější funkcionáře i generály. Měl by to být totiž právě on, kdo stane jak v čele země, tak i více než milionové armády. I proto bude snaha sjezd uskutečnit.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme