Rusko se chce spolupodílet na vyšetřování dopingové aféry, oznámil Putin

Rusko začne samo vyšetřovat dopingové skandály a zároveň chce „co nejotevřeněji“ spolupracovat na vyšetření aféry s mezinárodními organizacemi. Na včerejším setkání s ministrem sportu Vitalijem Mutkem v Soči to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Rusko čelí podezření, že jeho atleti dopovali a že šlo o systém, který možná podporoval i stát. Ruským sportovcům kvůli tomu hrozí vyloučení z mezinárodních klání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

„Těmto zprávám musíme věnovat maximální pozornost a proti dopingu bojovat. Bude nezbytné zahájit vlastní vyšetřování a zjistit, kdo nese za takové porušování antidopingových pravidel osobní zodpovědnost. Zároveň musíme zabezpečit profesionální a co nejotevřenější spolupráci s mezinárodními organizacemi,“ řekl Putin.

„Sport je zajímavý jen tehdy, když je čestný,“ dodal ruský prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko chystá vlastní vyšetřování atletického dopingového skandálu. Téma rozebral komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Světová antidopingová agentura WADA v pondělí doporučila vyloučit Rusko z mezinárodní atletické asociace IAAF a ze všech soutěží včetně OH v Riu. Důvodem je systematický doping a porušování antidopingového kodexu. Putin se však vyslovil proti uplatnění principu kolektivní viny.

Účast ruských atletů je ohrožená kvůli dopingovému skandálu a systémové korupci, kterou odhalila německá televize ARD. Světová antidopingová agentura WADA kvůli těmto podezřením doporučila vyloučit Rusko z mezinárodní atletické asociace IAAF a ze všech soutěží. Představitelé Ruska zprvu obvinění odmítali jako nepodložená, nyní proklamují, že budou na vyšetřování skandálu spolupracovat. Zároveň prezident Putin vyzval ruský olympijský výbor, aby se plně soustředil na přípravu před olympiádou. Ta se koná příští rok v brazilském Riu de Janeiru.

„Sportovci, kteří neměli s dopingem nikdy nic společného, nemohou doplácet na ty, kteří porušují pravidla,“ řekl prezident.

Podobně reagoval i národní olympijský výbor, který vydal prohlášení, ve kterém souhlasí s tvrdým potrestáním dopingových hříšníků. „Současně ale nesmí být čestným sportovcům upíráno právo účastnit se závodů,“ uvedl v reakci na hrozbu vyloučení ruských atletů ze soutěží.

Ministr sportu Mutko v Soči řekl, že Rusko hodlá vyhovět všem doporučením WADA v boji proti dopingu.

O případných sankcích vůči ruské atletice bude rada IAAF jednat v pátek. Sama WADA už v úterý následovala jedno z doporučení nezávislé vyšetřovací komise a odebrala akreditaci moskevské antidopingové laboratoři. Její ředitel Grigorij Rodčenkov o pár hodin později rezignoval.

Není vyloučeno, že novým šéfem laboratoře se stane expert ze zahraničí, alespoň to vyplývá z tvrzení ministra sportu Mutka po jednání s představiteli WADA. Mutko agentuře R-Sport řekl, že je k takovému kroku „připraven, pokud to bude nutné.“

Rusko podle něj bude v této věci s WADA spolupracovat a ministr si už vyžádal pokyny k uskutečnění reformních kroků.

Mutko reagoval i na připomínku, že někteří ruští atleti neměli kvůli zahlazeným pozitivním testům startovat na OH 2012 v Londýně, odkud si pak přivezli medaile. „Pokud dopovali a v Londýně je nechytili, pak jejich systém je nulový a ještě horší než ten náš,“ prohlásil ruský ministr.

Zároveň se vyslovil proti zpětným změnám výsledků a případnému vracení medailí. „Každý sportovec, který v Londýně skončil do třetího místa, prošel dopingovou kontrolou. Když se zjistilo, že je její výsledek negativní, tak mu tu medaili opravdu dali – a tím by to také mělo skončit,“ konstatoval Mutko.

Dopingový skandál v atletice | Foto: ČTK

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme