S chodítkem se pohybuje okolo postele, líčí lepšící se stav Zátopkové její přátelé

Zdravotní stav olympijské vítězky v hodu oštěpem Dany Zátopkové se podle jejích přátel lepší. S pomocí chodítka už se pohybuje kolem postele a čeká ji rehabilitace. V Ústřední vojenské nemocnici je přes týden a dveře od jejího pokoje se netrhnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková

Olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková | Foto: ASC Dukla

Manželka legendárního vytrvalostního běžce Emila Zátopka si přivodila zlomeninu nohy v krčku v noci na pátek 30. září. Hned v sobotu podstoupila operaci v celkové anestezii, a to i přes její vysoký věk čtyřiadevadesát let. Lékaři byli překvapeni, jak dobře Dana Zátopková operaci zvládla.

„Dana je na tom psychicky dobře, ale fyzicky je to samozřejmě horší. Včera poprvé chodila s takovým chodítkem okolo postele, protože je ještě na trubičkách,“ komentoval situaci letitý rodinný přítel a místopředseda Českého klubu olympioniků Karel Engel.

Doma ji našel právě on společně s Františkem Fojtem, bývalým sekretářem Českého atletického svazu, který s ní měl domluvený oběd. Když se na Danu Zátopkovou nemohl doklepat, zavolal právě Engelovi, který má od jejího bytu klíče.

Nutno podotknout, že Dana Zátopková je velmi aktivní žena. V jejím domě v pražské Troji přijímala spoustu návštěv a sama nedávno vydala knihu o společném životě s Emilem Zátopkem s názvem Náš život pod pěti kruhy. Minulý pátek měla mít schůzku s šéfem gymnázia v Uherském Hradišti, které je jejím rodným městem.

Dana Zátopková je v nemocnici. Podstoupila operaci zlomené nohy

Číst článek

I teď v nemocnici přijímá návštěvy. Dnes se s ní měl setkat Pablo Capalbo, zakladatel mezinárodního pražského maratonu, a novinář Pat Butcher, který by jí rád předal knihu o Emilovi Zátopkovi. Dost věcí s ní při psaní konzultoval.

Nyní čeká bývalou olympijskou vítězku asi dvouměsíční rehabilitace a potom by se mohla vrátit domů. Zřejmě bude chodit o holi, což pro ni ale nebude změna, protože ji využívala i předtím kvůli bolavé páteři.

„S olympijským výborem máme domluveno a s nemocnicí, že ji tam nechají na rehabilitaci. Překvapuje mě, že to psychicky zvládá a bere to jako životní zkoušku,“ říká Karel Engel.

Ľubomír Smatana, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme