Olympijský zeměpis - Sebastian Coe

V těchto dnech si připomínáme výročí 20-ti let od pádu totalitního režimu. Ten se za své existence promítl i do světa sportu včetně toho olympijského.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebastian Coe v cíli běhu na 1500 m na OH 1980

Sebastian Coe v cíli běhu na 1500 m na OH 1980 | Foto: www. heroes.net

Kvůli vpádu vojsk Sovětského svazu do Afghánistánu tehdejší "kapitalistické mocnosti" dokonce bojkotovali Letní olympijské hry v roce 1980 v Moskvě. Řada sportovců se her účastnila pod vlajkou Mezinárodního olympijského výboru, nikoli pod vlajkou svého státu.

I přes bojkot měly hry v Moskvě skvělou úroveň. Svědčí o tom počet překonaných světových rekordů, který byl ještě vyšší, než před 4 lety v Montrealu.  Nejvíce se ale vzpomíná na souboje britských běžců Steva Ovetta a Sebastiana Coa. Na osm set metrové trati získal zlato velkohubý Ovett, na patnácti stovce zase vzor elegance Seb Coe.

Coe vs.Ovett

"Bylo to něco, co nás oba budilo ze spaní. Soupeřili jsme na trati i mimo ni. S odstupem času je až zarážející, jak dlouho se veřejnost prostřednictvím medií o náš příběh zajímala. Vždyť to trvalo více jak tři roky," vzpomíná sir Sebastian Coe, v současnosti předseda organizačního výboru Olympijských her v Londýně 2012.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský zeměpis - Sebastian Coe


Na rozdíl od Ovetta Coe dokázal zopakovat své olympijské úspěchy i na dalších hrách v Los Angeles. Jejich zápolení se stalo celosvětovým veřejným zájmem. Závod ve kterém proti sobě nastoupili byl rázem nejledovanějším podnikem od severního po jižní pól. Stali se z nich gladiátoři moderní doby.

"Takových dvojic, které spolu soupeřily, ale bylo více. Vzpomínám si na Aliho a Freizera, Borga a McEnroea a další. No a samozřejmě i Coe - Ovett. Všicni jsme byli středem pozornosti. U nás to bylo umocněno také tím, že jsme byli z jedné země," říká dnes už třiapadesátiletý Coe.

Vzor

V roce 1981 vytvořil Sebastian světový rekord na Ovettově lepší trati osmistovce. Tento rekord odolával až do roku 1997, kdy ho nejdříve vyrovnal a později překonal Wilson Kipketer, který je dosud jediným rychlejším běžcem na 800m než Sebastian Coe! Svým vystupováním na trati i mimo ni se stal jedením z idolů mládeže tehdejší doby.

"Ano. Je to tak a i v dnešní době je potřeba mít své idoly. Mladí se třeba dívají na atletiku a říkají si, chci být jako Usain Bolt. A není to jen atletika. Takových příkladů je dost i v jiných sportech. Luis Hamilton, Nadal, Federer nebo Tiger Woods," vyjmenovává své nástupce Sebastian Coe.

Za svou kariéru získal vedle čtyř olympijských medailí i dalších pět na Evropských šampionátech. Tu poslední v roce 1986.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme