Olympijský zeměpis - Daley Thompson

Královnou všech sportů je atletika, to je známý fakt. Královskou disciplínou je pak desetiboj, ve kterém bylo v jeho historii svedeno mnoho nezapomenutelných bitev. Asi nejvyrovnanější klání byla k vidění v 80-tých letech, kdy se o vícebojařský trůn přetahovali dva velikáni Němec Jürgen Hingsen a Brit Daley Thompson.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daley Thompson

Daley Thompson | Foto: Olympic.org

Když v roce 1978 získal tehdy dvaadvacetiletý Thompson štříbrnou medaili na evropském šampoinátu nikdo příliš nevěřil, že to bude právě on kdo bude vládnout desetibojařskému světu. Jenže už o dva roky později nejenže stanul na piedestale olympijského závodu, ale vytvořil i nejlepší výkon historie.

"Ano, tehdy se mi vlastně úplně otočil svět. Začal jsem žít úplně jiný život. Cítil jsem se nejsilnější na světě. Navíc jsem se ujistil že jsem si tehdy vybral ten správný sport," vzpomíná Daley Thompson, který se atletice nevěnoval od ranného dětství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský zeměpis – Daley Thompson

Nescházelo mnoho a mohl z něho být možná špičkový nebo také průměrný jachtař. Ale ani v desetiboji to pro Daleyho nebyla procházka růžovým sadem. Na scéně se totiž objevil Jürgen Hingsen, který prahnul po Thompsonovu světovém rekordu.

Přetahovaná o rekord

Postupně se o něj přetahovali. V srpnu roku 1982 vládl historickým tabulkám Němec, o měsíc později už zase Brit. Rok na to byl světový rekord opět v držení Hingsena, který jeho hodnotu navýšil ještě měsíc před Olympijskými hrami v Los Angeles.

"Ano, samozřejmě. Náš souboj sledoval celý svět a blížící se olympijské hry to ještě vystupňovali. Všude se o tom mluvilo. Každý čekal tu největší bitvu na světě." Slova Dalayho Thompsona se v Los Angeles naplnili bezezbytku.

Brit olympijský desetiboj vyhrál a původně se na jeden bod přiblížil Hingsenovu světovému rekordu 8 798 bodů, ale po dodatečné opravě rekord vyrovnal a po následné změně bodovacích tabulek byl jeho přepočet lepší: 8 847 bodů proti 8 832 Hingsena.

Fantastický závod

"Bylo to něco fantastického. Bojovali jsem mezi sebou v každé disciplíně. Jednu chvíli vedl on, pak zase já. Myslím si, že mému bodovému součtu tehdy pomohl výkon ve sprintu a v dálce. A velice se mi povedl druhý den disk a to rozhodlo," vzpomíná zřejmě na nejvypjatější olympijské klání desetibojařů historie Daley Thompson.

Za své výkony vyznamenán Řádem britského impéria. Oproti tomu Hingsen se uznání mimo odborné kruhy nedočkal. Narozdíl od Thompsona totiž nedokázal na velké akci vybojovat žádnou zlatou medaili. To Daley vedle dvou triumfů na olympiádě přidal i dva kontinentální tituly a také dokázal vyhrát mistrovství světa.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme