Zítra se běží Londýnský maratón

Kdy jindy běhat maratóny než ve zvolna se ohřívajícím jaru? Už není taková zima, do letních veder daleko a natrénovat na větší vzdálenosti se už také dalo. A jestliže týden začal v pondělí maratonem v Bostonu, skončí zítra dalším prestižním závodem - v Londýně. Není zase tak snadné najít Čecha, který tam kdy startoval v elitní společnosti. Ale nám se to podařilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnský maratón

Londýnský maratón | Foto: IAAF

Martin Frelich dokáže zaběhnout maratón hodně rychle. Na Keňany sice nemá, ale kdo z Čechů ano…

Každopádně se chtěl dostat do co nejlepší společnosti na jednom z nejslavnějších maratónů světa. Navíc: „To byl první maratón v zahraničí kromě pražského. Pro mě to byl takový sen, zaběhnout si maratón v cizině,“ říká Martin Frelich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zítra se běží Londýnský maratón

Ovšem dostat se na start maratónu v Londýně není pro občana zpoza La Manche vůbec snadnou záležitostí. Britové totiž cizince na svůj maratón moc nepouštějí. Není to snad tím, že by si chtěli vytvořit elitářský spolek. Ale kromě nejlepších atletů světa - které letos dopravili i leteckými speciál.

„Gró je z těch běžců, kde se ten maratón běhá. Anglie patří mezi běžecké národy a těch běžců je tam spousta. Takže toho místa pro další státy a ostatní běžce moc nezbývá,“ popisuje Martin Frelich.

A jak se tady povedlo jemu samotnému dostat se v roce 2004 na Londýnský maratón?

„Přes organizátory Pražského maratónu a hlavně Janu Moberly se podařilo po dvou až tří měsíčním snažení se mi podařilo číslo sehnat,“ vzpomíná Frelich.

„Měl jsem číslo mezi top atlety, kteří běželi britské mistrovství, ale nakonec i tím výsledkem jsem se mezi ty běžce zařadil, takže nebylo to tak, že bych se snažil dostat někam, kam tím výsledkem nepatřím.“

Diváci vás ženou do cíle

Právě v Londýně si tehdy Martin Frelich zaběhl svůj osobní rekord, lehce nad dvě a půl hodiny. Jel tam tehdy natěšený, ale metropole nad Temží jeho očekávání ještě předčila.

„Když běžíte přes Tower Bridge úzkou uličkou a kolem vás jsou tisíce lidí, tak to je fantastický zážitek a vám ani není umožněno nějak zvolňovat. Oni vás ženou do toho cíle.“

Což se děje i Praze, ale přece jenom, počet obyvatel je poněkud vyšší a adekvátně se to projeví i na počtu fanoušků. Martin Frelich si před šesti lety dokázal v Londýně vychutnat i tamější typické počasí.

„Bylo chladno, ale pro ten maratón je to spíše výhodou, takže to špatné co je pro diváky, se pro ty běžce otáčí do toho dobrého. Vzpomínám, že to počasí bylo nakonec dobré,“ říká Martin Frelich.

Mimochodem, letos v Londýně nepoběží, v témže čase, jako nad Temží se závodí i v Hamburku. A jako vrchol sezóny si naplánoval dvouapůltisícileté výročí prapůvodního běhu z Marathónu do Athén.

Tomáš Kohout, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme