Běžci znovu vyrazí na trať závodu Běchovice – Praha, čekají je novinky

Více než dva a půl tisíce běžců se postaví na nedělní start závodu Běchovice - Praha. Jeho počátky sahají až do roku 1897 a na rozdíl od jiných tradičních sportovních akcí nebyl nikdy přerušen. Proto na trať dlouhou 10 kilometrů a 31 metrů vyběhnou atleti už po stoosmnácté v řadě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běh Běchovice - Praha

Běh Běchovice - Praha | Foto: Tereza Jelínková

„Běchovice jsou nejstarším nepřerušeným závodem na světě. Asi jen o půl roku je starší závod v Bostonu, který byl ale přerušen. Je to klenot, který ležel v prachu,“ naráží nový předseda organizačního výboru Václav Fišer na fakt, že při zvyšující se konkurenci městských běhů Běchovice trochu stagnovaly.

V červenci se ale změnila organizační struktura závodu a nové vedení se ho snaží zatraktivnit. Pro atlety jsou připraveni vodiči, na startovním čísle bude nově jméno a příjmení a jednou z dalších novinek je i občerstvovací stanice v polovině trati.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinky, které na běžce závodu Běchovice - Praha čekají, popsal předseda organizačního výboru Václav Fišer

„Po zkušenostech z různých běhů, kdy závodníci před pár lety padali jako mouchy, jsme se rozhodli pro občerstvovací stanici. Nevypadá to, že by byla potřeba, ale je uvedená v pravidlech,“ popisuje Fišer, který působil v minulosti šestnáct let jako šéftrenér atletické reprezentace.

O Běchovice je stále zájem, což potvrzuje i to, že kapacita závodu, byla 14 dní před startem naplněna.

„Jde o netypický závod s problémovou organizací, protože start a cíl je na jiném místě. Okruhy jsou oproti tomu jednoduché. Tam, kde si nechají batohy, tam si je také vyzvednou. My je musíme všechny převážet. Na organizaci je to náročnější,“ mluví o jedné z nevýhod závodu Běchovice - Praha Fišer.

Běžci znovu vyrazí na trať závodu Běchovice – Praha, čekají je novinky

Číst článek

Jasnou výhodou je ale na druhé straně dnes už 118letá tradice.

Jako první se na trať vydají v 11 hodin veteráni, po nich přijdou na řadu v 11:30 ženy, které budou bojovat o republikové tituly, stejně jako o půl hodiny později muži. Kromě české špičky se v závodě představí i keňští vytrvalci.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme