Běžec Holuša chce na kilometru vydržet s favoritem Kipropem až do finiše

Nejprestižnější atletický mítink v České republice - Zlatá tretra - nabídne v úterý sportovním fanouškům opět souboje v netradičních disciplínách. Muži poběží například 300 metrů, 600 metrů a také kilometr. V něm se utkají halový mistr Evropy z patnáctistovky Jakub Holuša s dvojnásobným mistrem světa ze stejné trati Keňanem Asbelem Kipropem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžci Jakub Holuša (vlevo) a Asbel Kiprop se na Zlaté tretře utkají v závodě na 1000 metrů

Běžci Jakub Holuša (vlevo) a Asbel Kiprop se na Zlaté tretře utkají v závodě na 1000 metrů | Zdroj: ČTK

Pro Kipropa bude závod na 1000 metrů v jeho 25 letech úplně novou zkušeností.

Skvělé časy z mílařských tratí ho ale řadí do pozice velkého favorita a očekává se od něj přinejmenším nejlepší letošní světový výkon, který je teď lehce nad hranicí dvou minut a patnácti sekund.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český běžec Jakub Holuša sám neví, jaký výkon má od Keňana Asbela Kipropa na Zlaté tretře očekávat

O trochu nižší ambice má Jakub Holuša, ale před domácím publikem v Ostravě se bude chtít rodák z nedaleké Opavy předvést co nejlépe.

„Jsem sám zvědavý, jak rychle Asbel poběží. Budu se snažit držet s ním kontakt, abych v posledním kole zkusil zabojovat,“ slibuje halový mistr Evropy z březnového šampionátu v Praze.

Podle Kipropa by tempo mělo být velmi rychlé, čtyřstovkou by měl probíhat za 52 sekund a osmistovkou zhruba za minutu a 47 sekund.

O triumf na Zlaté tretře budou usilovat tři čeští oštěpaři. Patří mezi světovou elitu

Číst článek

„Asbel je jiná třída, je schopný to udržet. Zkusím začíst stejně rychle jako on, pak uvidím, kolik budu mít sil. V poslední kole už to možná bude pochod,“ směje se Holuša, kterému se kilometrová trať hodí do přípravy.

Na patnáctistovce totiž splnil hned při svém prvním startu limit pro srpnový světový šampionát a může si tak dovolit trochu experimentovat

„Kilometr se velice dobře hodí do tréninku. Člověk si vyzkouší rychlejší tempo, než je to mílařské. Když pak běží patnáctistovku, tak ví, že má rezervu,“ vysvětluje sedmadvacetiletý atlet.

S českým mílařem souhlasí i největší hvězda kilometrového závodu v Ostravě Kiprop.

„Je to pro mě úplně nová zkušenost a velká motivace do tréninku. Jsem zvyklý běhat delší tratě a tak nevím, jaký bude výsledný čas. Určitě se ale na závod na 1000 metrů moc těším,“ přiznal vítěz posledních dvou světových šampionátů na patnáctistovce a také olympijský šampion z Pekingu.

A jestli rychlé tempo Keňana Kipropa dotáhne Holušu až k českému rekordu na jeden kilometr, bude jasné v úterý po osmnácté hodině.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme