Bolt ve filmu poodkryje své soukromí. Můj život není tak jednoduchý, jak se zdá, říká sprinter

Obvykle můžou fanoušci vidět v akci nejrychlejšího muže světa jen pár sekund. To se ale na konci listopadu změní. Kina totiž budou promítat celovečerní dokument o Usainu Boltovi. Jamajský atlet chce lidem ve filmu I Am Bolt ukázat, že jeho život není tak bezstarostný, jak se na první pohled může zdát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usain Bolt se má ve filmu představit z jiného úhlu pohledu

Usain Bolt se má ve filmu představit z jiného úhlu pohledu | Zdroj: Reuters

Je rok 2016 a potřebuju vyhrát v Riu, abych zase a zase dokazoval, že jsem ten největší.

Slova Usaina Bolta v upoutávce nezní úplně suverénně, tak jak ho známe z velkých atletických akcí. A právě o tom by měl film I Am Bolt být. O tom, že Jamajčan není žádný superman, ale normální kluk jako každý jiný.

Dokument natočili bratři Turnerovi a mapuje zhruba rok a půl života jedné z největších sportovních celebrit na světě.

„Každý rok mám strach a nevím, jestli jsem pořád dost rychlý. Říkal jsem si: mám pochybnosti, nejsem motivovaný, ale pak se všechno změnilo. Porazí mě někdo? To fakt nevím,“ nechá Bolt nahlédnout do svých myšlenek a pocitů.

Kromě devítinásobného olympijského vítěze se ale ve filmu objeví i sportovní hvězdy z jiných odvětví. Brazilští fotbalisté Pelé a Neymar či americká tenistka Serena Williamsová, a tak by si na své měl přijít větší okruh diváků.

„Snažím se lidem ukázat svůj život. Není to zas tak lehké, jak se zdá. Chci je vzít do zákulisí a ukázat, na co myslím a co všechno mi běží hlavou během toho, zatím co se všechno děje. To je důvod, proč jsem to udělal. Těším se, až to všichni uvidí,“ vysvětluje nejrychlejší sprinter světa v americkém pořadu Jamese Cordena.

Kdo na film I Am Bolt nakonec vyrazí, by se každopádně měl o Jamajčanovi dovědět něco nového a hlavně z jiného úhlu pohledu. I proto obětoval Bolt velkou část svého soukromí. Během 88 minut diváci v kinech neuvidí jen tradiční záběry, jak probíhá cílem s radostnou vítěznou grimasou, ale také tvrdou tréninkovou dřinu i jak tráví volný čas.

„Na začátku to bylo opravdu složité, ale pak jsem kluky (režiséry – pozn. aut.) lépe poznal a najednou to začalo být úplně lehké a přirozené. Nijak mě natáčení neomezovalo a brzy jsme se se štábem spřátelili. A po úvodních dvou měsících jsme byli jeden tým,“ vypráví Bolt o bratrech Gabeovi a Benjaminovi Turnerových.

Trenérovi filmaři vadili

Pro Bolta bylo nezvyklé mít někoho za zády, navíc když se Jamajčan připravoval na jeden ze svých největších zápisů do historie sportu. Sen se atletovi nakonec splnil a na třech po sobě jdoucích olympijských hrách (v Pekingu, Londýně a Riu) ovládl sprinty na 100 metrů, 200 metrů a s reprezentačními parťáky i štafetu na 4x100 metrů.

„Opravdu to bylo jednoduché, akorát můj trenér nebyl úplně nadšený, že za mnou neustále stál někdo s kamerou, ale prostě jsem moc chtěl lidem ukázat, že ani můj život není tak snadný,“ doplňuje muž, který posunul hranice lidských možností daleko za limity, o kterých se mluvilo na konci minulého století jako o nepřekonatelných bariérách.

Světová i česká premiéra dokumentu I Am Bolt je 28. listopadu.

Jakub Marek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme