Bolt versus Gatlin. O největší souboj atletického MS se postarají hvězdy sprintu

V roce 2008 byl Usain Bolt největší hvězdou olympijských her v Pekingu. Bude jí na stejném místě i na atletickém světovém šampionátu? Držitel světového rekordu a osmi zlatých medailí z MS letos závodil méně a má velkou konkurenci v Justinu Gatlinovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usain Bolt může přijít o neporazitelnost na velkých akcích

Usain Bolt může přijít o neporazitelnost na velkých akcích | Zdroj: Reuters

Před 7 lety se zrodila globální sportovní celebrita. Usain Bolt, dnes slavící 29. narozeniny, se ve finále olympijské stovky dostal jako první sprinter pod hranici 9,70. Od té doby Jamajčan na vrcholné akci sezóny neprohrál, pouze na světovém šampionátu v Tegu byl pro ulitý start ve finále diskvalifikován.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tahákem víkendu na atletickém MS bude sprint na 100 metrů a přímý souboj Usaina Bolta s Justinem Gatlinem

„Vždycky když běžím, tak chci předvést to nejlepší. Jsem připravený a musím to předvést právě tady. Neměl jsem letos moc závodů, ale myslím, že to bude dobré. Pokud poběžím prvních 50 metrů rychle a lehce, určitě to půjde,“ řekl po příletu do Pekingu Usain Bolt.

Zítra v Pekingu zaklekne do bloků z pozice až 6. nejrychlejšího muže sezóny v nejkratším sprintu. Lídr tabulek Američan Justin Gatlin se pyšní čtyřmi nejlepšími časy roku. „Nebojím se. Nikdy jsem se nedíval na statistiky, protože v atletice nikdy nevíte, co se na závodech skutečně stane."

Pro Bolta je Gatlin prý jen jedním ze soupeřů. Brání se komentovat Američanovu letošní výkonnost, nikoli však jeho dopingovou minulost.

„Myslím, že je tu mnoho dalších atletů, kteří jsou čistí po celou kariéru. Takže není jen na mně, abych ukázal, že se dá běhat rychle a sportovat obecně bez zakázaných prostředků,“ Připomněl Jamajčan

„Je to o zodpovědnosti jednotlivců a ti pak můžou náš sport zachránit a ukázat, že atletika může mít progres i bez dopingových podvodů," dodal šestinásobný olympijský vítěz Usain Bolt.

Justin Gatlin (v modrém) ovládl v Lausanne s přehledem závod na 100 metrů | Foto: Reuters

Odpověď na otázku, zda je nejrychlejším sprinterem současnosti Bolt, Gatlin, či někdo třetí, bude jasná v neděli.Rychleji než Bolt letos běželi Asafa Powell, Američan Trayvon Bromell, Keston Bledman z Trinidadu i Francouz Jimmy Vicaut.

Objevují se spekulace, že případnou ztrátu dosavadní suverenity by Jamajčan psychicky neunesl a možná by zvažoval konec kariéry. Jiní namítají, že by naopak našel novou motivaci. O to víc se všichni bez výjimky na finále stovky těší.

 

Ni Hao from Beijing-China on my Birthday.. My Jamaican peeps you understand this flouring tradition #GiveThanks #Blessed

Posted by Usain Bolt on 21. srpen 2015

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme