Cachová má limit na halové mistrovství světa, účast v Riu si zajistili čtyři atleti

První den halového mistrovství České republiky v atletice přinesl limit pro start na halovém mistrovství světa v Portlandu v podání překážkářky Kateřiny Cachové (8,14) a čtyři splněná kritéria pro účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro a mistrovství Evropy v Amsterdamu. O ta se postarali dálkař Radek Juška (801), tyčkařky Jiřina Ptáčníková (440) a Romana Maláčová (450) a výškař Jaroslav Bába (226).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková ví, že musí vyladit formu

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková ví, že musí vyladit formu | Zdroj: ČTK

Cachová trefila ve finále překážkového sprintu na setinu potřebný čas. „Celou sezonu běhám kolem 8,30, takže se mi to konečně povedlo,“ prohlásila vícebojařka, která by ráda v Portlandu závodila v pětiboji, čeká proto na pozvání mezinárodní federace IAAF.

„Kdyby to náhodou nevyšlo, tak mám pojistku. Ale víceboj pořád vyhrává, prosadit se nad překážkami na mistrovství světa je trochu složitější, navíc víceboj mě baví víc,“ uvedla.

Čtyři olympijští limitáři potvrdili svou výkonnost z loňska splněním mírnějších svazových kritérií. Největší nervy měl dálkař Radek Juška, který čekal na potřebný výkon až do poslední série. „Chudák trenér,“ usmál se svěřenec bývalého vícebojaře Josefa Karase.

Bába nečekaně skákal na každé postupné výšce od dvou metrů, což bral jako rozcvičení. „Nechtělo se mi tam pak čekat,“ vysvětlil.

Nakonec limitní olympijskou výšku 226 zdolal napotřetí. „To byl pro mě dnes hlavní cíl, takže jsem za to rád, protože jsem už docela unavený,“ konstatoval Bába, jenž pojede na svou čtvrtou olympiádu. Na té první před 12 lety byl třetí.

V posledních týdnech absolvoval osm závodů, neboť od začátku nepočítal s tím, že by jel na HMS do Portlandu, kam je limit 233 cm. Tak vysoko skočil Bába naposledy před pěti lety na HME v Paříži, kde byl druhý za 234. Přesto v Ostravě zkoušel 232 cm, což by mohlo stačit na pozvání od IAAF.

„Chtěl jsem se tomu alespoň přiblížit, protože to by mě asi pozvali, ale nepadlo to,“ uvedl. Možná i proto, že v nové ostravské hale se mu moc dobře neskáče, protože tartan uvnitř oválu je položený na betonu.

„Bolí mě z toho obě paty,“ vysvětlil. V létě už si ale bude závody vybírat s rozvahou. „Aby výkony byly mnohem lepší,“ řekl.

Dálkař Juška po splnění limitu na halový světový šampionát: Byly to nervy

Číst článek

Ptáčníková podruhé za sebou prohrála s Romanou Maláčovou, přesto si zajistila účast na ME i OH. Navíc má už limit i na HMS. „Nepanikařím, musím vyladit formu,“ řekla po nevýrazném výkonu 440 cm.

To Maláčová změnila trenéra, připravuje se v Polsku a na výkonnosti to je znát. „Potřebovala jsem si začít víc věřit a daří se mi to,“ řekla.

Do finále čtyřstovky hladce postoupila Zuzana Hejnová v čase 54,19. „Chtěla jsem běžet lehce, abych ušetřila síly na neděli. Poběžím naplno, nejsem zvyklá to šidit, i když na halové mistrovství světa se nechystám. Chci mít dobrý pocit směrem k létu,“ prohlásila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme