Čeští atleti až na výjimky na ME zklamali

Čtyřicetičlenná výprava, ale jen jeden bronz, který vybojovala oštěpařka Barbora Špotáková. Zní to neuvěřitelně, ale na žádném evropském poválečném šampionátu nedopadla česká atletická výprava hůř.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

světová rekordmanka Barbora Špotáková

světová rekordmanka Barbora Špotáková | Foto: Petra Čechová

Drtivé většině předních evropských závodníků letos kalendář nenabídl důležitější podnik než šampionát starého kontinentu. Vrcholem byl pochopitelně i pro české atlety a jejich start jsme očekávali s nemalým optimismem.

Jeden z nich evropské tabulky vedl, tři byste našli na druhých místech a řadu dalších jen o pár příček níž. Skvělá výchozí pozice, ale výsledek tomu neodpovídá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští atleti až na výjimky na ME zklamali

Účastníci atletických závodů mají mimo jiných dvě jistoty. Nevyhrává automaticky ten, kdo má tabulkově lepší postavení nebo kdo se na předchozích soutěžích lépe zapsal do podvědomí rozhodčích. Vítězem je vždy závodník, který v danou chvíli běží nejrychleji, skočí nejdále nebo nejvýš. Jinými slovy ten, kdo se nejlépe připraví a hlavně dokáže svou připravenost prodat.

Zatímco mezi barcelonskými medailisty - ale zdaleka nejen mezi nimi - se to hemžilo těmi, kdož si vytvořili osobní rekord, ze čtyřiceti českých atletů se to podařilo pouhopouhým třem - půlkařce Masné, překážkáři Prorokovi a mladičké teprve začínající sedmibojařce Cachové. Prvním dvěma jmenovaným to vyneslo nečekaná výtečná 6. místa.

Pořadí zemí podle medailí se dělá na každé akci průběžně, s pořadím výprav podle počtu zlepšených osobáků si nikdo zatím práci nedal. Ale je jasné, že i v tomto žebříčku musí Češi figurovat hodně hluboko.

Miroslav Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme