Chodkyně Drahotová patří mezi tři vycházející hvězdy evropské atletiky

Nejlepšími evropskými atlety za rok 2014 jsou podle očekávání nizozemská sprinterka Dafne Schippersová a francouzský tyčkař Renaud Lavillenie. Mezi nejlepší tři vycházející hvězdy patří chodkyně Anežka Drahotová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všestranná sportovkyně Anežka Drahotová

Všestranná sportovkyně Anežka Drahotová | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

V nominaci nechyběla ani oštěpařka Barbora Špotáková, která se po mateřské dovolené vrátila mezi oštěpařky a vyhrála mistrovství Evropy i Diamantovou ligu, ale ocenění nezískala.

České jméno při slavnostním galavečeru v Baku zaznělo z úst legendárního tyčkaře Sergeje Bubky alespoň při vyhlašování vycházejících hvězd - mezi ženami skončila na třetím místě chodkyně Anežka Drahotová.

Schippersová byla favoritkou ankety a novou cenu Golden Tracks si vysloužila ziskem sprinterského double na 100 a 200 metrů na mistrovství Evropy v Curychu.

Na trůnu pro nejlepší evropskou atletku vystřídala překážkářku Zuzanu Hejnovou, jejíž šance na zopakování úspěchu zhatily zdravotní problémy.

Lavillenie na ME obhájil titul, což byl letos základní předpoklad k zařazení do nominace. Jeho hlavním trumfem v boji o ocenění ale byl únorový halový světový rekord 616 cm, kterým po 21 letech vymazal z čela tabulek Bubku.

Anežka Drahotová skončila mezi nadějemi na třetím místě díky titulu juniorské mistryně světa v chůzi na 10 kilometrů, který získala v červenci v Eugene v juniorském světovém rekordu.

Anketu vyhrála ruská výškařka Marija Kučinová, mezi muži britský sprinter Adam Gemili. Další český juniorský mistr světa, desetibojař Jiří Sýkora se neumístil.

Anketa EAA Golden Tracks o nejlepší atlety Evropy za rok 2014:

Muži: 1. Lavillenie (Fr./tyč), 2. Bondarenko (Ukr./výška), 3. Farah (Brit./5000 a 10 000 m).
Ženy: 1. Schippersová (Niz./100 a 200 m), 2. Wlodarczyková (Pol./kladivo), 3. Beitiaová (Šp./výška).
Kategorie nadějí:
Muži: 1. Gemili (Brit./100 a 200 m), 2. Bukowiecki (Pol./koule), 3. Belocian (Fr./110 m př.).
Ženy: 1. Kučinová (Rus./výška), 2. Moserová (Švýc./tyč), 3. A. Drahotová (ČR/chůze).

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme