Coe si za osm let ničeho nevšiml? Keňská legenda nevěří šéfovi světové atletiky

Zachránce světové atletiky, nebo muž, který o rozsáhlé korupční kauze moc dobře věděl? Současný šéf Mezinárodní atletické federace IAAF Sebastian Coe podle mnohých očistí pověst 'královny sportů', ale objevují se i názory, že vědomě ignoroval krytí dopingových případů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebastian Coe je šéfem světové atletiky teprve pár měsíců, špičkovým funkcionářem je ale už léta

Sebastian Coe je šéfem světové atletiky teprve pár měsíců, špičkovým funkcionářem je ale už léta | Zdroj: Reuters

„Sebastian Coe tady byl 8 let. To nic špatného v IAAF nezaregistroval? Co z něj dnes dělá toho správného člověka, který má vylepšit pověst Mezinárodní atletické federace?“ ptá se Moses Kiptanui - první muž v historii, který dokázal v běhu na 3000 metrů překážek pokořit osmiminutovou hranici.

Keňský vytrvalec naráží na to, že Coe je sice prezidentem IAAF od srpna, ale v užším vedení Mezinárodní atletické federace je už od roku 2007, a tak podle něj musel Brit o krytí dopingových případů vědět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sebastian Coe nemá mezi bývalými atlety jednoznačnou podporu, zjistil reportér ČRo Jakub Marek

„Pokud by Sebastian Coe odstoupil s tím, že o některých problémech věděl, ale nikomu o nich neřekl, bral bych ho za férového člověka. Pokud ale bude dál předstírat, že o ničem nevěděl - člověk, který byl zároveň placeným poradcem firmy Nike - je to dobrý člověk?“ pokračuje trojnásobný keňský mistr světa.

Naráží i na Coeovu minulost jako lobbisty známé firmy, která je úzce spojená s Eugene - dějistěm mistrovství světa v roce 2021. Město v Oregonu totiž v dubnu překvapivě získalo šampionát bez tradičního výběru z několika kandidátů.

Brit má ale i své zastánce. „Nevěřím tomu, že chtěl Sebastian nějak negativně ovlivnit to, co se kolem atletiky děje. Věřím, že v čele IAAF je to muž na správném místě a že může pomoci změnám k lepšímu,“ přidává svůj názor Britka Paula Radcliffová.

„Teď je hlavně potřeba, aby veřejnost zase vnímala atletiku jako důvěryhodnou zábavu. Jen tak nebude ztrácet fanoušky," burcuje světová rekordmanka na maratonské trati.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme