Dopingový skandál se netýká pouze Ruska a atletiky, tvrdí šéf evropské pobočky WADA

V Praze skončilo 44. valné shromáždění evropských olympijských výborů, kterého se zúčastnilo na pět desítek vrcholných funkcionářů. Vystoupil před nimi i ředitel evropské regionální kanceláře spadající pod Mezinárodní antidopingovou agenturu WADA Fréderick Donzé. V kuloárech se pak vyjádřil i k právě probíhajícímu dopingovému skandálu, který rozpoutala zpráva nezávislé vyšetřovací komise o systematicky vládou podporovaném dopingu ruských atletů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko se vzpamatovává z dopingového skandálu

Rusko se vzpamatovává z dopingového skandálu | Zdroj: Reuters

„Je to určitě největší skandál od dob Lance Armstronga. WADA si byla dobře vědoma nebezpečného až devastačního potenciálu, když se rozhodla rozpoutat tuto kauzu zveřejněním zprávy nezávislé vyšetřovací komise. Teď se ale musíme vypořádat s jejími důsledky,“ řekl Frédérick Donzé.

„Z této situace vyplývá, že je potřeba nově nastavit legislativu, a následně musí být národní antidopingové výbory důslednější, aby byly ve své práci, tedy chránit čisté sportovce, efektivnější,“ zdůraznil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Současný dopingový skandál není podle funkcionáře WADA Frédérica Donzého jen problémem Ruska

Podle něj je velmi těžké v tuto chvíli rozsah skandálu odhadnout. Důležitější je proti všem špatným vlivům zasahujícím do světa sportu bojovat.

„Skandály obecně mohou být někdy i přínosné. Otevírají oči jak veřejnosti, tak vládním i nevládním organizacím a spolkům. Tenhle jen potvrdil, že doping je stále aktuální téma a my proti němu musíme i nadále bojovat,“ připomněl Donzé.

Žádný stát není vůči dopingu imunní

„Bylo by naivní říkat, že je to problém pouze atletiky. Naneštěstí neexistuje sport ani stát, který by byl vůči dopingu imunní. Zveřejněný report nezávislé komise WADA poukazuje na jeden konkrétní problém v jednom sportovním odvětví a v jedné zemi. Ale znovu opakuji: Bylo by naivní si myslet, že se to týká pouze atletiky a Ruska,“ uvedl.

„Keňa je další podezřelou zemí, kterou WADA momentálně pečlivě sleduje a vede vyšetřování také na jejím území. Musíme se přesvědčit, že tam budou dostatečné mechanismy, které ochrání čisté a čestné sportovce,“ vysvětlil Donzé.

V rodišti mnoha slavných vytrvalců prý není dostatečně dobře nastavené antidopingové prostředí. „Ale keňští představitelé s námi spolupracují. Jsou připraveni nejen založit místní antidopingovou pobočku. Doufáme, že se tak stane velmi brzy, protože situace to vyžaduje,“ doplňuje šéf evropské pobočky Mezinárodní antidopingové agentury WADA.

Donzé také stručně představil nově se rodící antidopingový kodex, který by se měl stát lepším nástrojem v boji proti dopingu.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme