Důkazy o tom, že zástupci Kataru při volbě MS upláceli nemáme, tvrdí Etická komise IAAF

Etická komise Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) podpořila svého předsedu Sebastiana Coea poté, co on samotný popřel spekulace hovořící o tom, že volbu hostitelské země pro mistrovství světa v atletice v roce 2017 ovlivnila korupce. Coe měl podle obvinění vědět o tom, že se katarská delegace snažila získat pořadatelství v roce 2017 za cenu úplatku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf IAAF Sebastian Coe

Šéf IAAF Sebastian Coe | Zdroj: Reuters

Komise v pondělí uvedla, že nenašla žádné důkazy o korupčním jednání a dokonce ani o tom, že byl nějaký úplatek nabízen.

Nebude tedy zahájeno žádné vyšetřování voleb z roku 2011, které nakonec zajistily pořadatelství mistrovství světa Londýnu (Katar následně uspěl ve volbě o MS v roce 2019).

Kauza o úplatku se začala vyšetřovat poté, co předseda britské atletické federace Ed Warner letos v lednu pro BBC prohlásil, že se Katařané snažili získat pořadatelství pro rok 2017 prostřednictvím korupce.

Warner to později oznámil i na půdě britského parlamentu. Etické komisy pak řekl, že upláceným činovníkem IAAF měl být právě Coe.

Etická komise během IAAF vyšetřování vyslechla celkem čtyři svědky, přičemž žádný z nich nepodpořil Warnerovu verzi.

„Nemůžeme rozhodnout pouze na základně spekulací,“ uvedla etická komise ve své zprávě.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme