Halový mítink v Ostravě ozdobí čtyřicetiletý sprinter Collins. Atletiku pořád miluji, říká

Kim Collins je atletickou hvězdou z Karibiku. Žije na Jamajce, tedy v zemi Usaina Bolta, kde je sprinterů podobných kvalit spousta. Na rodných ostrovech Svatý Kryštof a Nevis je však jeden z mála, ne-li jediný svého druhu. Navíc po čtyřicítce, kterou oslavil loni, se ještě zlepšuje. V úterý bude jednou z hvězd halového mítinku v Ostravě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Collins

Kim Collins | Zdroj: ČTK

Podobně jako Jaromír Jágr v hokeji, také Kim Collins ve svém věku musí vědět, jak správně trénovat i regenerovat. „Tělo je pořád silné. Jím zdravě, správně odpočívám a efektivně trénuji,“ vysvětlil svou sportovní dlouhověkost atlet z Karibiku.

Ve čtyřiceti letech většinou končí svou kariéru maratonci. Sprinter tohoto věku je opravdový unikát, ale Collins nepřestává mít atletiku rád ani v tomto věku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kim Collins i ve čtyřiceti letech stále atletiku miluje

„Pořád ji miluji. Pořád mám výsledky a jsem za ně vděčný. Kdybych prohrával, možná by to bylo jiné,“ uvedl účastník pěti olympijských her. Že má atletiku rád a stále se v ní zlepšuje, dokazují jeho výsledky. Loni v červnu, dva měsíce po svých čtyřicátinách, zaběhl osobní i národní rekord – stovku zvládl za 9,93 sekund.

Podobný příklad dlouhověkosti mezi dalšími sprintery však nevidí. „U nás je to těžké. V technických disciplínách je situace jiná, tam můžou závodit i starší atleti,“ řekl před mítinkem v Ostravě, který odstartuje v úterý a Collins se v něm představí ve sprintu na 60 metrů.

Před 14 lety, konkrétně 25. srpna 2003, se stal na stovce mistrem světa. Na rodných ostrovech Svatý Kryštof a Nevis je toto datum od té doby národním svátkem. Sám atlet jej ale neslaví. „V srpnu totiž ještě závodím,“ usmíval se.

V nové ostravské hale se představí zítra v 17:20, kdy je naplánován start šedesátimetrové trati. Kromě Collinse však mítink nabídne i další zajímavá jména. Například čtvrtkaře Pavla Masláka, tyčkaře Jana Kudličku, nebo koulaře Tomáše Staňka.

David Procházka, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme