Hendikepovaný atlet Markus Rehm chce závodit na olympiádě. Zatím však naráží na odpor

Mezinárodní sportovní arbitráž nejspíš čeká další atletický případ. V době, kdy se mluví hlavně o dopingu ruských atletů a korupci vrcholných funkcionářů IAAF, ale tentokrát půjde o něco úplně jiného. Německý hendikepovaný dálkař Markus Rehm by totiž rád po vzoru Jihoafričana Pistoriuse startoval na letních olympijských hrách v Riu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfa Mezinárodní asociace atletických federací Sebastiane Coea možná čeká další kauza

Šéfa Mezinárodní asociace atletických federací Sebastiane Coea možná čeká další kauza | Zdroj: Reuters

Markus Rehm přišel ve čtrnácti letech o část pravé nohy, když se mu dostala do vrtule motorového člunu a nyní ve svých sedmadvaceti už je čtyřnásobným mistrem světa mezi hendikepovanými atlety.

Navíc skočil na šampionátu v katarském Dauhá 840 centimetrů, čímž by na posledních olympijských hrách v Londýně bral zlato. A protože už loni Rehm neúspěšně usiloval o účast na mistrovství Evropy, nyní to zkouší znovu - tentokrát s olympiádou v Riu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ handicapovaného atleta Markuse Rehma vyvolává řadu rozpolcených názorů

„Na jednu stranu bych ho v jeho snažení podporoval, jelikož si troufne si čelit takové výzvě a má výkonnost jako normální dálkaři. Na druhou stranu se ale odráží z té protézy, což má mnoho výhod,“ říká nejlepší současný český dálkař Radek Juška.

Poukazuje tak na problém, že Rehmův výkon doslova stojí na karbonové protéze a nepřítomnost kotníku na odrazové noze zlepšuje jeho výkon.

„Nejedná se pouze o kotník. Chybí mu i část nohy od kolene dolů, takže díky té protéze neztrácí při odrazu žádnou energii. Veškerá energie z rozběhové rychlosti se přenáší do protézy, která ho pak vymrští,“ dodává český skokan.

Coe čelí podezření, že městu Eugene pomohl získat pořadatelství atletického MS

Číst článek

S trochou nadsázky, kterou se ale nebojí použít německá média, se dá tedy mluvit o technologickém dopingu. Prvotní myšlenkou podle Rehma není vítězit za každou cenu, ale zkrátka si jen zazávodit se zdravými atlety. Každopádně však jeho případ už teď rozděluje jak fanoušky, tak atlety.

„V tuto chvíli podporuji to, aby Rehm na olympiádě startoval. Ovšem v případě, že by mě tam porazil, byl bych proti,“ dodává s úsměvem halový vicemistr Evropy.

Jasné ale je, že sportovním funkcionářům Markus Rehm moc klidu nepřidal a jeho pokus dostat se do Ria se zdravými atlety se bude přirovnávat k jihoafrickému průkopníkovi. A přestože Oscar Pistorius poté, co zastřelil svou přítelkyni, z oválů logicky zmizel, jeho atletický odkaz možná pomůže na Hry německému šampionovi.

Jakub Marek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme