Hradčany, atletiku a kardiogram zobrazují medaile pro HME v Praze

Atleti už znají podobu medailí, o které budou bojovat na halovém mistrovství Evropy v Praze. O téměř půlkilové trofeje se začne v pražské O2 areně soutěžit za dva týdny a jejich autorem je Ronald Štefka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Varhaník (vlevo), Helena Fibingerová a Tomáš Janků ukazují medaile pro HME v Praze v roce 2015

Libor Varhaník (vlevo), Helena Fibingerová a Tomáš Janků ukazují medaile pro HME v Praze v roce 2015 | Foto: Jakub Marek

„Chtěli jsme vyjádřit, že je to v Praze. Na medaili najdete samozřejmě siluety Hradčan, po celém obvodu je atletická dráha. Mimo jiné silueta Hradčan naznačuje i emoce a tep srdce, který sportovec při vlastním výkonu bude mít,“ popisuje Tomáš Janků medaile pro halové mistrovství Evropy v Praze.

Bývalý úspěšný výškař je zároveň může porovnat s těmi, které vybojoval za svoji bohatou kariéru. Určit tu nejhezčí je ale pro ředitele blížícího se šampionátu hodně těžké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Medaile pro HME v atletice jsou vyrobeny z mosazi, pro stříbrnou a zlatou verzi a bronzová je z bronzu, říká Tomáš Janků

„Nejde to srovnat samozřejmě objektivně, ale myslím si, že pro sportovce je důležité, aby měli něco hmotného, něco hmatatelného, co jim bude úspěch připomínat po zbytek života. Je potřeba, aby cítili, co dali do toho výkonu. A to ta medaile, tím jakou má hmotnost, vyjadřuje. Sportovci budou mít skutečně něco těžkého,“ konkrétně přesně 400 gramů těžkého.

A z převážně ekonomických důvodů nemohli organizátoři, stejně jako na jiných velkých akcích, nechat vyrobit zlatou medaili ze zlata a stříbrnou ze stříbra.

„Medaile jsou vyrobeny z mosazi, pro stříbrnou a zlatou verzi a samozřejmě pokoveny. Bronzová medaile je z bronzu a zase určitým způsobem pokovena,“ říká Tomáš Janků, který podle svých slov musel za poslední měsíce proniknout do tajů metalurgie.

Medaile, o které budou atleti bojovat na HME v Praze | Foto: Jakub Marek

A jak se atletům bude v bojích o evropské medaile dařit, uvidí fanoušci v zaplněné O2 areně. Pár desítek vstupenek ale organizátoři možná ještě do prodeje dostanou.

„Teď je beznadějně vyprodáno, ale věřím, že se nám podaří přesvědčit evropskou atletickou asociaci, aby nám ze své kvóty část uvolnili. Snad ještě někoho uspokojíme. Nebude to dramatický počet, ale děláme, co můžeme,“ optimisticky dodává předseda organizačního výboru HME v atletice Libor Varhaník.

Vojtěch Bureš, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme