Imrichu Bugárovi je 60. Sen o olympijském zlatu mu vzala politika

Bývalý diskař Imrich Bugár na začátku 80. let převyšoval konkurenci, o útok na zlatou olympijsou medaili ho ale připravilo politické rozhodnutí o neúčasti sportovců v Los Angeles, a tak zůstalo jeho největším olympijským úspěchem stříbro z Moskvy. Sportovní kariéru ukončil před 20 lety a dnes slaví šedesátiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý atlet a výborný tanečník Imrich Bugár

Bývalý atlet a výborný tanečník Imrich Bugár | Foto: Jan Profous

„Jeho dělovka jednou zlomila soupeřovi kotník, a protože mu z očí mu koukalo dobro, raději od tohoto sportu odešel," píše se v knize Pavla Kršáka o olympiádě v Moskvě v roce 1980. Prvním sportem Imricha Bugára totiž byla házená, až pak přešel k hodu diskem.

Do Moskvy odlétal Imrich Bugár jako jeden z favoritů a získal pro tehdejší ČSSR první stříbrnou medaili, jen o 26 centimetrů prohrál Imrich Bugár s překvapivým vítězem, Rusem Raščupkinem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéru Imricha Bugára připomněl reportér ČRo Tomáš Kohout

Tenkrát měl Bugár už dva roky bronz z mistrovství Evropy, které vybojoval doma, v Praze, kam se odešel jako jen maďarsky mluvící mladík na vojnu do Dukly. Na evropském šampionátu v roce 1982 už triumfoval a rok na to se stal v Helsinkách historicky prvním mistrem světa.

Olympijskou medaili už ale Imrich Bugár nezískal. Postarali se o to soudruzi ze Sovětského svazu i ti čeští. „Olympijský výbor jednomyslně rozhodl nevyslat naše sportovce na 23. LOH,“ pravil v roce 1984 jeden z prominentních členů ÚV KSČ a předseda ČSTV a Českého olympijského výboru Antonín Himl.

Sportovci tehdy museli politické rozhodnutí obhajovat. Až před hrami v Pekingu mohl Bugár říci: „Na olympiádu jsem nemohl jet jako nejlepší diskař na světě z politických důvodů. Myslím, že politika do sportu nepatří.“

Atletickou kariéru uzavřel Imrich Bugár v roce 1995, ale přesto ještě před rokem a půl zazářil při sportovním výkonu. V taneční soutěži StarDance to s Jitkou Šorfovou díky velkým sympatiím publika dotáhli na třetí místo. „Musím se podívat do občanky, abych věděl, že to není tak jednoduché. Ale zvládáme to a je to zábava,“ okomentoval svůj výkon dnešní oslavenec Imrich Bugár.

Imrich Bugár | Foto: Český rozhlas

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme