Je to neuvěřitelné, asi budu brečet, radoval se dojatý Holuša ze zlata

Nezapomenutelný zážitek připravil sobě i fanouškům v pražské O2 aréně atlet Jakub Holuša. Na halovém mistrovství Evropy vyhrál po fantastickém závěru běh na 1500 metrů. Časem 3:37,68 navíc vylepšil národní rekord.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Holuša se zlatou medailí pro mistra Evropy

Jakub Holuša se zlatou medailí pro mistra Evropy | Zdroj: ČTK

Může si závodník přát něco více, než v takové perfektní atmosféře a před takovým perfektním publikem vyhrát domácí HME?

Nemůže, a pokud nevyhraju olympiádu, tohle bude největší zážitek v životě, protože 11 tisíc lidí, kteří vám fandí doma, řvou a vyhraje se zlatá medaile, to je něco neuvěřitelného. Já prostě nemám slov, jsem opravdu přešťastný, dojatý a při vyhlášení budu asi brečet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakub Holuša se stal halovým mistrem Evropy v běhu na 1500 metrů. V pražské O2 aréně s ním mluvil Jakub Marek

Diváci byli neuvěřitelní a v posledním kole mi strašně pomohli. Vyhrál jsem díky nim, protože mě tlačili. Kdybych nebyl doma, psychika se spokojí s tím, že je druhé místo, protože v posledním kole už to bylo jasné. Ale domácí publikum mi nedalo, abych to nezkusil, bojoval jsem do posledních sil, do posledních metrů, a vyšlo to.

Zhruba sto metrů před cílem v poslední zatáčce jste ještě prohrával s Turkem Ilhamem Tanuim Özbilenem zhruba o nějakých deset, možná patnáct metrů. Věřil jste v tu chvíli, že to ještě stihnete, nebo jste se snažil ho dohnat, ale už jste tomu až tak nevěřil?

Já jsem dle jeho stylu věděl, že už mu to úplně nejede, opravdu to bylo vidět a prostě publikum mě tlačilo. Šel jsem do něho za každou cenu, protože jsem viděl, že už nemá styl a věřil jsem tomu, že by to třeba mohlo vyjít, takže jsem zkoušel jít za ním.

Od začátku jste se snažil ukrýt ve startovním poli zhruba na nějakém pátém až šestém místě. Takovou taktiku jste si stanovil od začátku?

Já jsem nechtěl běžet zezadu z rozběhu, ve finále člověk musí být vepředu. Snažil jsem se být víc vepředu, ale tím, že se docela běželo, nechtěl jsem se zas za každou cenu strkat a nechal jsem se raději třeba dvakrát předběhnout a pak jsem se vrátil zpátky, ale poslední dvě až tři kola už jsem byl vepředu a hlídal si to.

Běží se tak strašně rychle, že jste nakonec překonal dokonce i národní rekord?

Abych řekl pravdu: Já jsem jenom věděl, že se neběží pomalu, že se poběží kolem 3,40, ale jinak jsem to vůbec nesledoval. Mezičasy jsem přesně neviděl, takže vůbec. Věděl jsem, že se vbíhá 2,43 do poslední čtvrtky, do posledních dvou kol, takže jsem si říkal, že když budou rychle závěrečná dvě kola, že by to mohlo být třeba na hranici českého rekordu, ale jinak jsem to vůbec nesledoval. Soustředil jsem se na pořadí.

Přidal jste pátou medaili ze zdejšího šampionátu. Půjdete to dnes s dalšími atlety někam oslavit?

STREAM a ONLINE: Atletické HME vrcholí, Holuša vybojoval zlato

Číst článek

Vzhledem k tomu, že to je doma a mám tady asi 15 lidí z Opavy, bude to skvělé a půjdu slavit. Užiju si to a myslím si, že to bude velké.

Na začátku rozhovoru jste říkal, že více už může být snad jen vítězství na olympijských hrách. V létě Vás čeká mistrovství světa v Pekingu. Zlato z Číny by se tomu možná vyrovnalo…

Určitě, ale tam nebude 11 tisíc lidí a nebude to doma. Nebudou tam rodiče, přátelé, váš první trenér. Všichni mě budou samozřejmě podporovat i tak, ale tady jsou všichni, takže tohle je zase emocionálně neuvěřitelné. Vyhrát mistrovství světa je samozřejmě velký úspěch, ale tohle je prostě neuvěřitelný, nepopsatelný zážitek a opravdu zatím vrchol mé kariéry.

Gratuluji a užijte si úspěch.

Děkuju, děkuju.

Vlevo Jakub Holuša v cíli běhu na 1500 metrů, vpravo druhý Ilham Tanui Özbilen z Turecka | Foto: ČTK

Simona Bartošová, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme