Letošní Zlatá tretra bude ve znamení zpřísněných bezpečnostních opatření. I kvůli útokům v Bruselu

Zlatá tretra Ostrava se letos uskuteční už po pětapadesáté. Své půlkulatiny oslaví stylově. Pozvání na tento atletický mítink přijaly také legendy, které se nesmazatelně zapsaly do její historie. Dorazí tak např. bývalý tyčkař Sergej Bubka, mílař Hicham El Guerrouj a další. Letošní ročník bude ovšem výjimečný ještě v jednom pohledu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Již hotové trofeje pro ostravský atletický mítink Zlatá tretra 2016

Již hotové trofeje pro ostravský atletický mítink Zlatá tretra 2016 | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Zatímco v minulosti stačilo při vstupu na stadion ukázat vstupenku a následně projít pouze zevrubnou kontrolou, tentokrát bude Zlatá tretra Ostrava ze strany bezpečnostních opatření nejpřísnější ve své historii.

„Je to dáno tím, že Česká republika a její vláda vyhlásila bezpečnostní opatření na stupni jedna kvůli teroristickým útokům, které se odehrály v Paříži a Bruselu, takže přes to takzvaně nejede vlak a musíme se tomu podřídit,“ vysvětluje Oldřich Zvolánek, jeden ze členů organizačního výboru ostravského mítinku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Překvapilo nás, jak přísná bezpečnostní opatření musíme dodržet, přiznává člen organizačního výboru Zlaté tretry Ostrava

V praxi to znamená, že do areálu si diváci nebudou moci vzít sebou například batoh, který by přesahoval rozměry 30x30 centimetrů. Zakázány budou i lahve s vlastním pitím. Letošní Zlatá tretra Ostrava se tak přiblíží ostatním světovým sportovním akcím s nejpřísnější možnou kontrolou. Takovou, jaká byla k vidění například na loňském hokejovém mistrovství světa.

„Sami jsme byli překvapeni tím, jaká přísná opatření musíme dodržet. A jsou to i další opatření, která nelze ventilovat navenek, ty diváci ani nepoznají,“ říká Zvolánek.

Současná bezpečností situace v Evropě tak organizátory nutí řešit nové a nové problémy. A na první pohled může jít v mnoha případech i o banální věci.

Běžkyni Vrabcovou čeká další výzva. Na Pražském maratonu se pokusí kvalifikovat na OH v Riu

Číst článek

„Zatím nemáme dořešeno odkladiště nebo šatnu pro ty věci, se kterými nebudou diváci vpuštěni do areálu stadionu, ale řešíme to. Už včera kolem toho proběhlo jednání, takže se už blížíme k nějakému závěru,“ dodává Oldřich Zvolánek.

Definitivně jasno ve všech bezpečnostních otázkách bude příští týden. Tou dobou organizátoři také zveřejní podobný seznam toho, co už není povoleno nosit na stadion. V souvislosti se změnami se proto divákům doporučuje, aby letos dorazili s dostatečným časovým předstihem.

Už nyní je totiž jasné, že na Zlatou tretru dorazí zhruba 15 tisíc diváků.

Radim Sajbot, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme