Maraton v Bostonu poběží i svědci teroru z roku 2013. Bezpečnost je teď na prvním místě

V Bostonu v pondělí odstartuje maraton, který je výjimečný hned z několika důvodů. Je to nejstarší silniční běh na světě s tradicí od roku 1897, patří mezi nejrychlejší závody a také je úzce spojený s americkou historií. To byl také jeden z důvodů, proč si ho před třemi lety jako terč vybrali teroristi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bostonský maraton přinesl zejména v cílové rovince emotivní okamžiky

Bostonský maraton přinesl zejména v cílové rovince emotivní okamžiky | Zdroj: Reuters

Když se v roce 2013 na Bostonském maratonu pár set metrů od cíle ozvaly dva výbuchy, nastaly zděšení, strach a zmatek.

„Když bomby vybouchly, bylo odpoledne a já už jsem opustil cílový prostor. Ta zpráva mě zastihla, když jsem mířil na hotel,“ přiblížil posluchačům Radiožurnálu James Moberly, běžecký nadšenec a bývalý technický ředitel Havajského maratonu.

Nálož, kterou tehdy připravili severokavkazští bratři Carnajevové, zabila tři lidi a dalších více než 300 zranila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve městě je víc policistů, kteří kontrolují, že u sebe nemáte nic, co by mohlo ohrozit ostatní. Jsou tady striktní pravidla, přiblížil svědek teroru z roku 2013 James Moberly, jenž poběží Bostonský maraton i letos

„Bylo to strašné, všude panika, plno kouře. Většina lidí se ale snažila pomáhat zraněným, byl to opravu hodně emotivní zážitek. Paradoxně to Bostonský maraton ještě posílilo a většina závodníků se rok poté vrátila,“ pokračoval Moberly.

Pro Američany je totiž nejstarší silniční závod světa hodně důležitý z vlasteneckého pohledu. Maraton v Bostonu je každoročně hlavním bodem oslav takzvaného Dne Patriotů, který připomíná první bitvu americké války za nezávislost z roku 1775.

„Samozřejmě je tady teď bezpečnost na prvním místě. Ve městě je víc policistů, kteří kontrolují, že u sebe nemáte nic, co by mohlo ohrozit ostatní. Jsou tady striktní pravidla určující, co si můžete vzít na start, co do cíle. Na druhou stranu si ale myslím, že to dělají velmi dobře a většina lidí ani moc rozdílů nepozná,“ prozradil o aktuální situaci před maratonem v Bostonu Moberly.

Boston se chystá na 120. ročník slavného maratonu. V roce 2013 byl terčem bombového útoku

Číst článek

Ten bude i letos stát na startu společně s dalšími třiceti tisíci nadšenými běžci. „Těším se na start, ale neměl jsem moc času na přípravu, takže toho od sebe moc nečekám. Těším se ale na tu skvělou atmosféru a uvidím, jak půjde ten zbytek,“ dodal Moberly.

Jubilejní 120. ročník Bostonského maratonu odstartuje v 16 hodin středoevropského letního času.

Jakub Marek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme