Masláka čeká po ME volnější program. Kvůli přípravě na mistrovství světa vynechá kvalifikaci štafet

Se začátkem jara startuje i 49. ročník Poháru rozhlasu – tedy soutěže školních družstev v atletice. Ta je součástí Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství, ve které žáci soutěží v sedmi odvětvích. Patronem atletické části je trojnásobný halový mistr Evropy na 400 metrů Pavel Maslák. Školních soutěží se účastnil pravidelně a zvykal si, jaké to je reprezentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Maslák je trojnásobným halovým mistrem Evropy

Pavel Maslák je trojnásobným halovým mistrem Evropy | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

„Závodíte za celé mužstvo, a ne jenom za sebe. Člověk se jinak hecne, protože ví, že nejde jenom o to, aby vyhrál, ale také podal dobrý výkon,“ vzpomíná Pavel Maslák na školní soutěže, jako je Pohár rozhlasu.

Úspěšný běžec ale školu nereprezentoval jen v atletice. Pravidelně soutěžil i třeba v různých míčových sportech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Maslák je patronem 49. ročníku Poháru rozhlasu, který je určen pro školní atletická družstva

„Chtěl jsem se zúčastnit snad každé akce, která ve škole byla. Jednak z toho důvodu, abych se ulil, a taky protože mě to bavilo. Vzpomínám na to v dobrém.“

Šestadvacetiletý evropský šampion je zpětně rád, že se odmala nesoustředil jen na běhání. A je podle něj správné, když si žáci základních škol vyzkouší co nejvíc sportovních disciplín.

„Když dělají více věcí, tak je to více baví. Když se začnou v dětství na něco specializovat, tak je to přestane bavit. Až do osmé třídy jsme si hráli a až potom jsme se začali specializovat na běhání,“ vysvětluje Maslák, který o posledním víkendu vybojoval na halovém ME dvě medaile.

Jako patron atletické části sportovní ligy základních škol plánuje Maslák některé závody osobně navštívit. A soupeření mládeže si prý jako fanoušek vychutnává možná i víc než klání nejlepších profesionálů.

Naštěstí máme Pavla. Maslák v euforii dotáhl štafetu k bronzu

Číst článek

„U těch dětí je to více zábavné, protože se snaží a jsou u nich větší emoce. Je to fajn, takže se budu určitě dívat.“

Po halovém mistrovství Evropy má Pavel Maslák pár volnějších dní. Od 20. března se začne na další část sezony chystat v Jihoafrické republice. Letos chce ještě postoupit do finále na mistrovství světa v Londýně a závod na čtyři sta metrů zaběhnout pod 45 sekund.

České štafetě Maslák v kvalifikaci na MS nepomůže

Kvůli přípravě v Jihoafrické republice však Pavel Maslák nepomůže české štafetě k tomu, aby se kvalifikovala na mistrovství světa. Boj o světový šampionát se totiž koná v termínu 22. až 23. dubna na Bahamách, což českému atletovi nezapadá do přípravy na letní sezonu.

„Zní to hnusně, ale člověk se někdy musí zachovat jako sobec a myslet jenom na sebe. Trenér říkal, že by to zásadně narušilo přípravu na léto s vrcholem na světovém šampionátu v Londýně. Tak jsem na něj dal," řekl Maslák serveru Sport.cz. Český výběr si tak bude muset poradit bez svého nejsilnějšího člena.

David Nekvinda, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme