Meditacemi k úspěchu. Sedmibojař Helcelet před ME pracoval na psychice

Čeští atleti by měli podle tabulkových předpokladů přivézt z halového mistrovství Evropy čtyři medaile. Jedním z adeptů na cenný kov z Bělehradu je sedmibojař Adam Sebastian Helcelet, který na posledních dvou šampionátech skončil těsně pod stupni vítězů. A pomoci by mu měla o víkendu v srbské metropoli i meditacemi posílená psychika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet na výšce skočil 204 centimetrů

Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet na výšce skočil 204 centimetrů | Zdroj: Reuters

„Budu se soustředit se sebe. Nesmím myslet na ostatní kluky a hnát se za nimi. Pak mi to nejde a je to v křeči,“ ví z vlastní zkušenosti Adam Sebastian Helcelet, o kterém se už více než 5 let mluví jako o nástupci Šebrleho, Dvořáka a Změlíka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Adam Sebastian Helcelet se na HME chce soustředit především sám na sebe

Zatím ale naděje fanoušků úplně nenaplňoval a většinou o tom rozhodovala jeho hlava a ne fyzická připravenost. „Formu mají všichni a zvládnou to ti, kteří se s tím umí vyrovnat. Dokážou udržet hlavu nahoře, když se něco nepovede. Pořád si věří a nenechají se rozhodit.“

A tak stříbrný desetibojař z loňského venkovního mistrovství Evropy, kde se ale nesešla elitní konkurence, zařadil do přípravy nový prvek. „Pořád zkouším nové věci, co by mi mohlo sedět, abych byl v klidu. Teď jsem začal meditovat a myslím, že mi to hodně pomohlo,“ prozrazuje.

„Čtu hodně knížek a mám i kamaráda budhistu, se kterým občas medituju, ale na to není moc času, takže spíš sám,“ vysvětluje aktuálně nejlepší český vícebojař.

Při meditacích nedoprovází ani jeho partnerka a velmi zkušená reprezentantka Denisa Rosolová. „Myslím, že by jí to taky pomohlo, ale Denča není takový typ jako já. Hodně nad tím přemýšlím, protože to není jen o sportu, ale i o přemýšlení. O to se teď snažím a docela to jde,“ přibližuje svůj nový přístup k tréninku i závodům Adam Sebastian Helcelet.

25letý český reprezentant si před necelým měsícem vylepšil osobní rekord v sedmiboji a výkonem 6188 bodů je na druhém místě letošních evropských i světových tabulek.

Jestli ale své ambice naplní i na šampionátu, to bude jasné o víkendu. Sedmibojaři zahájí svou soutěž v sobotu dopoledne.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme