Mezi atlety s podezřelými výsledky krevních testů jsou údajně i Češi

Mezi atlety, kteří měli podezřelé výsledky krevních testů, jsou podle zahraničních médií i Češi. Německá televize ARD a britský list Sunday Times uvádějí, že jde o sedm procent testovaných českých atletů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzorky krve (ilustrační foto)

Vzorky krve (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Jména alespoň prozatím nejsou známá a ani se neví, o kolik reprezentantů jde, protože není zřejmé, jaký počet českých atletů v letech 2001 až 2012 dopingoví komisaři testovali.

Dohromady se podezření týká 800 sportovců, z nichž nejvíce je podle ARD a Sunday Times z Ruska. Investigativní novináři tvrdí, že data získali z databáze Mezinárodní atletické federace (IAAF). Jonathan Calvert ze Sunday Times v rozhovoru pro BBC uvedl, že jde o historicky největší únik dat o dopingových testech.

„Máme 12 tisíc testů provedených pěti tisícům závodníků z jedenáctiletého období. Analyzovali je dva nejlepší světoví experti. Zarazilo je, jak široce rozšířené jsou mezi atlety podezřelé hodnoty,“ popsal a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle ARD a Sunday Times vykazovalo v letech 2001 až 2012 sedm procent českých atletů nestandardní krevní výsledky. Reagoval Jan Chlumský z Antidopingového výboru

„Podle závěrů odborníků jsou podezřelé výsledky u 146 medailistů ze světových šampionátů a olympiád. U některých sportovců byly hodnoty tak vysoké, že pravděpodobnost, že jsou přirozené, je jen jedna ku milionu.“

Mezinárodní atletická federace zjištění zkritizovala a ke kritice se připojil také Český olympijský výbor.

Podle jeho předsedy Jiřího Kejvala jde pouze o hledání senzace a možná i součást předvolebního boje při volbě prezidenta IAAF.

„Považujeme to za velmi nešťastnou záležitost. Nějaké údaje, nějací neidentifikovaní odborníci z Austrálie se k něčemu vyjadřují. Myslím si, že se k tomu dostatečně jasně vyjádřil šéf WADA (Světové antidopingové agentury) Craig Reedie, Mezinárodní atletická federace a Mezinárodní olympijský výbor. Pro nás je to věc, ke které se vůbec nechceme vyjadřovat,“ řekl.

Kauza kolem dopingu drasticky poškozuje obraz atletiky, říká Libor Varhaník

Číst článek

Opatrně se ke kauze zatím postavil i český Antidopingový výbor. „Já bych to neviděl tak ostře, protože známe reakci a některé výroky z médií. My si počkáme na konkrétní data, až budou uvolněna z hlediska IAAF nebo Světové antidopingové agentury. Tyto mediální zprávy jsou krajně nepřesné,“ prohlásil vedoucí Úseku dopingových kontrol a monitoringu Jan Chlumský.

O případu informovaly Lidové noviny. Podle zjištění ARD a Sunday Times je Mezinárodní atletická federace podezřelá z toho, že několik let kryla atlety se zvláštními krevními hodnotami. Zpráva se objevila o víkendu.

Pavel Petr, Mirko Vasič, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme